САВО ШТРБАЦ: Ослобађање оптужених је ругање жртвама и то Хрватска стално ради

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/savo-strbac.jpgОслобађајућа пресуда за двојицу хрватских специјалаца за злочин над српским цивилима у селу Грубори 1995. године, срамотна је и представља изругивање жртвама, међународној заједници и ЕУ која је Хрватску примила у своју заједницу, рекао је директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Он је истакао да је “случај Грубори” један од најбоље документованих злочина, не само у “Олуји”, него на целом подручју Хрватске, јер се десио практично пред камерама УН, а ти снимци су “обишли свет”.

Припадници Унпрофора су, како наводи Штрбац, обишли те људе, а када су се вратили “сви су били побијени”. На месту злочина затекли су припаднике хрватске специјалне полиције, међу којима су били и данас ослобођени специјалци.

Штрбац је подсетио да је овај догађај био предмет прекрајања извештаја и указао да “нема ко ту није био упетљан по свим нивоима специјалних снага”.

Напомињући да на снимцима злочина, које су направили припадници Унпрофора, само још недостаје и непосредни тренутак убиства, Штрбац је упитао који би то докази требало да се изнесу пред хрватски суд да би их он сматрао довољним да хрватске војнике или полицајце осуди за злочин над Србима.

“То је већ виђена мантра хрватских судова – злочин је утврђен, суд га не оспорава, али суд, наводно, не може да утврди да су оптужени прави починиоци па их ослобађа, или, ако случајно утврди да су у том кругу починилаца, онда су само саучесници, а никада прави извршиоци”, рекао је Штрбац.

Он је оценио да хрватски судови на циничан начин проводе ову праксу, тако што кажу: “Јесте, почињен је злочин, страшно је, монструозно је, али за ове недужне људе, које је тужилаштво оптужило, нисмо могли утврдити да су они починиоци”.

“А Дрља и Крајина су се милион пута хвалили да су то урадили”, рекао је Штрбац.

Бивши припадници полицијске антитерористичке јединице Лучко Франо Дрљо и Божо Крајина данас су, након две и по године суђења, ослобођени кривице за убиство српских цивила у селу Грубори код Книна након хрватске акције “Олуја” 1995. године.

Судија Здравко Мајеровић рекао је, образлажући пресуду, да је неспорно да је убијено шест људи у Груборима током “операције чишћења” и да је “извесно да су то учинили припадници АТЈ Лучко, али све остало је спорно”.

Двадесет дана након окончања акције “Олуја” у селу Грубори масакрирано је шест српских цивила: Марија Грубор (90), Милош Грубор (80), Јован Грубор (63) Милица Грубор (51), Ђуро Карановић (41) и Јован Карановић (73).

Злочин је почињен у време када је група специјалаца осигуравала пут воза којим је након “Олује” у Сплит ишао хрватски државни врх на челу са тадашњим председником Фрањом Туђманом.

 

Извор: Интермагазин