Сећање на жртве бомбардовања РТС-а

Полагањем венаца и паљењем свећа код споменика "Зашто?", ноћас у два сата и шест минута, породице, колеге и пријатељи одали су пошту радницима РТС-а погинулим у бомбардовању 1999. године.

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/zasto-pomen.JPG


У нападу НАТО-а убијено је 16 радника Радио Телевизије Србије.

Тачно у два сата и шест минута навршило се 15 година од погибије 16 радника Радио-телевизије Србије.

НАТО је 23. априла 1999. године бомбардовао РТС са два разорна пројектила. Породице, колеге и пријатељи положили су венце и упалили свеће код споменика "Зашто?" у Абердаревој улици.

Сећање на жртве бомбардовања РТС-а

Обраћајући се окупљенима у име породица настрадалих Мирослав Медић, брат погинулог Синише Медића, рекао је да су радници РТС-а погинули када је НАТО бомбардовао зграду телевизије.

"Убијени су хладнокрвно, на свом радном месту. Они нису војевали, само су професионално обављали своје радне задатке, нервозно ишчекујући јутро и повратак својим кућама. За њих то јутро никада није свануло. (...) Неки од њих би сада били мајке, тетке, очеви, стричеви, деке... Неко им је ту радост узео", рекао је Медић и додао:

"Кривци за њихову смрт, генерали и политичару који с били упозорени на тачан час напада и који су их хладнокрвно жртвовали, још увек нису процесуирани. Петнаест година после и даље питамо: Зашто? Зашто и коме је било потребно да ових 16 невиних људи изгуби своје животе? Одговор још нисмо добили. Желимо да сазнамо пуну истину и да се сви одговорни приведу правди. Надам се да кривци барем ноћас неће мирно спавати", нагласио је Мирослав Медић.

У име РТС-а венац су положили председник УО РТС-а Слободан Марковић, председник Програмског одбора РТС-а Драгољуб Којчић, Милена Вучетић, директор ПЈ Техника, и Зоран Миликић, помоћник директора ТВ Београд. 

У нападу НАТО-а, у ноћи између 22. и 23. априла, погинули су: Јелица Мунитлак (27), шминкер, Ксенија Банковић (27), видео-миксер, Дарко Стоименовски (25), техничар у размени, Небојша Стојановић (26), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (29), електричар, Александар Делетић (30), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (33), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милован Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма, и Слободан Јонтић (54), монтер.

У знак сећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик "Зашто?", којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су они погинули.

 

Извор: РТС