ШЕКОВИЋКИ СПЕЦИЈАЛЦИ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ФОРМИРАЊА ЈЕДИНИЦЕ

Служен парастос погинулим припадницима другог Одреда СБР полиције

Служен парастос погинулим припадницима другог Одреда СБР полиције

Ветерани Другог одреда Специјалне полиције Шековићи обиљежили су данас 22 године од формирања ове јединице полагањем цвијећа на централно спомен-обиљежје и у спомен-соби, те парастосом за погинуле саборце служеном у цркви Покрова Пресвете Богододице.

 
Обиљежавању 22 године од формирања ове јединице присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић. 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је новинарима да му је част и задовољство што је у прилици да присуствује данашњој свечаности. 

"То су људи са којима сам имао прилику да ратујем и о којима имам најбоље мишљење. Гдје год су ратовали, показивали су храброст и витештво, а многи од њих су дали и живот за Републику Српску", рекао је Лукач. 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић новинарима је изјавио да су борци Војске Републике Српске огорчени због неправди које њихови саборци доживљавају пред судовима БиХ. 

"Тражимо да правда буде једнака за све. Тражимо да се нашим сабоцима суди према закону који је важио у вријеме извршења кривичног дјела, на основу ваљаних доказа и чињеница, а не изјава два или три заштићена свједока", рекао је Савчић.

Ратни командант Другог одреда Специјалне полиције Шековићи Милош Ступар подсјетио је да је та јединица одиграла значајну улогу у одбрани српског народа у регији Бирач, а шековићки специјалци борили су се и на другим ратиштима, гдје је требало бранити Републику Српску, од Калесије, Церске, до сарајевског и крајишког ратишта, Подриња и Озрена. 

Борци се, како је рекао Ступар, и у миру боре са неправдом коју свакодневно доживљавају. 

Јединица је формирана 10. марта 1993. године. У ратним дејствима живот је изгубио 21 припадник шековићког Другог одреда, док их је велики број рањено. 

Поводом обиљежавања 22 године од формирања Другог одреда, у шековићком Дому културе промовисана је књига "Памћење у сликама" аутора Љубише Милутиновића, ветерана ове јединице, као аутентично свједочење о ратном путу Другог одреда Специјалне полиције Шековићи.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ШЕКОВИЋИ : ПОМЕН ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ ИЗ СЕЛА ЈЕЛАЧИЋИ ...

откривено централно спомен-обиљежје у шековићима

измијењена оптужница неће појачати наводе ... - Jadovno 1941.