СИЛОВАНИМ СРПКИЊАМА ДАТИ СТАТУС ЦИВИЛНЕ ЖРТВЕ РАТА

Божица Живковић Рајилић
Божица Живковић Рајилић

БЕОГРАД, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Удружење жена жртава рата из Републике Српске покренуће иницијативу за доношење новог закона, који ће Српкињама силованим и мученим у бошњачким и хрватским казаматима у БиХ омогућити да остваре статус цивилне жртве рата, каже предсједник Удружења Божана Живковић Рајилић.

Она је рекла Срни да су власти Републике Српске исказале пуну спремност да пруже сву помоћ женама које су биле жртве најгорих звјерстава, те најавила да ће Удружење, одмах по формирању нове владе Српске, покренути иницијативу за доношење новог закона о цивилним жртвама рата. 

Рајилићева каже да Српкиње које су силоване и мучене у бошњачким и хрватским казаматима више нису невидљиве. 

"Коначно имамо Удружење и власт која је спремна да нас подржи и да покажемо свијету да у протеклом рату нисмо биле само мајке, супруге и кћери силоватеља, већ да смо биле жртве и доживјеле најгора физичка и психичка малтретирања", рекла је Рајилићева. 

Обраћајући се на Изборној скупштини Удружења породица несталих и погинулих "Суза", која је одржана у Београду, Рајилићева је поручила окупљеним да никад не одустану у намјери да сазнају истину о својим најмилијим, као што ни Српкиње из БиХ никада нису одустале од тога да проговоре и незаинтересованом свијету кажу да су и оне биле жртве. 

"За свијет смо 25 година биле мајке, сестре, супруге бораца - силоватеља, а самим тим и дозвољена мета и неко неважан. Избориле смо се да нас виде и чују. Вама желим да нађете оне које тражите и да их никада не заборавите", поручила је Рајилићева. 

Према њеним ријечима, Удружење жена жртава рата Републике Српске на почетку свог рада је окупљало 36 чланица, а сада има 252. 

Предсједник Удружења породица несталих и погинулих "Суза" Чедо Марић, који је данас поново именован на ту функцију, каже да је тражење несталих Срба у Хрватској све мучнији процес, посебно ако се зна да постоји 220 регистрованих гробних мјеста у којим су укопана тијела након акција "Бљесак" и "Олуја", а која се у Хрватској игноришу. 

"У таквој ситуацији тешко је говорити о резултатима. Пред нама је и даље сизифовски посао, али нећемо одустати", поручио је Марић. 

Замјеник предсједника Координације српских удружења породица несталих Душан Челић рекао је да се вапај српских породица које траже нестале на подручју цијеле бивше Југославије слабо чује, јер је "мала рука, малена и снага". 

Говорећи са позиције представника породица несталих и киднапованих са Косова и Метохије, Челић је поручио властима у Србији да "нормализације односа са Приштином не може бити уколико она значи заборав српских жртава".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

РАЈИЛИЋ: ФИЛМ "НЕЧУЈНИ КРИК" - ВРИЈЕЂА СРПСКЕ ЖРТВЕ ...

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ ...

сутра о подршци женама жртвама сексуалног насиља у рату