СЈЕЋАЊЕ НА ДАН ПОЧЕТКА АГРЕСИЈЕ НАТО-а НА СР ЈУГОСЛАВИЈУ

Дејство ПВО-а Војске Југославије изнад Београда 1999

Дејство ПВО-а Војске Југославије изнад Београда 1999

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе и ове године обиљежиће дан почетка агресије НАТО-а на СР Југославију 24. марта 1999. године, као и дан страдања дјеце и других цивила од НАТО пројектила у Мурину 30. априла те године.

"Агресија је ужасна кад је почини један, а не кажњава се кад је почини мноштво. Најбоља потврда те погубне истине јесте случај агресије 19 држава чланица НАТО-а на СРЈ 1999. године, због које се и послије 16 година није чак ни извинио нико", наводи Удружење у саопштењу. 

Удружење подсјећа да је 1998. и 1999. године у борби против терористичке ОВК-а и НАТО-а погинуло више од 1.000 припадника оружаних снага СРЈ, од којих је 46 из Црне Горе, те да је прва жртва НАТО бомбардовања војник Саша Стајић из Београда страдао у касарни "Милован Шарановић" у Даниловграду. 

Као знак сјећања на њих, убијену дјецу и друге цивилне жртве у НАТО агресији и отпора политици међународног насиља, представници Удружења најављују да ће у уторак, 24. марта, у 11.00 часова положити цвијеће на споменике палим борцима из деведесетих година прошлог вијека. 

Цвијеће ће бити положено у касарни Маслине-Подгорица, касарни Војске Црне Горе у Даниловграду, на Тргу војводе Шака Петровића у Никшићу, на Тргу сердара Јанка Вукотића у Мојковцу, испред зграде општине у Беранама и спомен-парку Књажевац у Андријевици. 

"На дан када је, уз гажење Повеље УН, међународног права и правила ратовања, НАТО агресор почео да тонама бомби са осиромашеним уранијумом разара и контаминира територију СРЈ, не штедећи ни болнице, медијске куће, путничке возове, колоне избјеглица, дјецу и друге цивиле, цивилизацијски чин је и људска дужност осудити агресора и одати почаст жртвама агресије", истиче се у саопштењу. 

У то име Удружење позива породице палих бораца, представнике других борачких организација, Војске Црне Горе, мировних невладиних организација, локалних власти и опозиције, представнике других заинтересованих организација и страних амбасада у Црној Гори и представнике медија да се придруже овој манифестацији.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

БАШТИОНИК: Позив на молитвени помен за жртве НАТО ...

Да се не заборави! - Jadovno 1941.

НЕ СМИЈЕМО ЗАБОРАВИТИ АГРЕСИЈУ НАТО ... - Jadovno 1941.

Бања Лука - Обиљежена годишњица НАТО агресије на Србију ...

КАКО САМ ОДЛОЖИО АГРЕСИЈУ - Jadovno 1941.