СЈЕЋАЊЕ НА СТУДЕНТЕ И РАДНИКЕ ПОГИНУЛЕ У ОТАЏБИНСКОМ РАТУ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/Srna_univerzitet_banjaluka.jpgБАЊАЛУКА, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - На спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањалуци данас су, у оквиру програма обиљежавања 39 година рада и развоја Универзитета, положени вијенци и прислужене свијеће, те је служен парастос.
 

 

 

На плочи је уписано 87 имена, углавном студената и асистената, али и других радника који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде и редовни војници Војске Републике Српске /ВРС/. 


Ректор бањалучког Универзитета Станко Станић навео је да се сваке године, поводом дана Универзитета, полаже цвијеће на спомен-плочу за 87 хероја отаџбинског рата да би им се још једном одала почаст и исказала захвалност породицама чији су најмилији дали животе за изградњу Републике Српске. 

Наводећи да Универзитет приводи крају израду новог регулационог плана кампуса "Универзитетски град", који би требало да буде усвојен до краја године, Станић је рекао да је планом предвиђено да у новом кампусу буде изграђена спомен-капела као знак сјећања на Студентску бригаду и на одређен начин споменик студентима, херојима отаџбинског рата који су уградили животе у темеље Републике Српске. 

"На тај начин отећемо од заборава ову омладину, односно сјајне студенте и асистенте нашег универзитета који су погинули у отаџбинском рату", нагласио је Станић. 

Министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија, који је присуствовао полагању вијенаца на спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањалуци, рекао је да је огроман број младих страдао са идејом стварања Републике Српске. 

"Превелика је то цијена и када данас о томе говоримо морамо да кажемо да је Српска стварана у правом смислу крвљу најбољих и прерано одраслих младих људи. Морамо бити свјесни да је велики број младих људи био спреман да узме пушку и да се бори за оно што ми данас уживамо", истакао је Мутабџија. 

Он је нагласио да је Универзитет у Бањалуци најважнија високошколска установа у Српској, која поставља нове критеријуме и стандарде у академској заједници. 

"Вјерујем да ће академско особље и сви запослени Универзитета у Бањалуци и ову годишњицу посветити прије свега сагледавању свих недостатака и унапређењу квалитета научно-истраживачког и педагошког рада", рекао је Мутабџија. 

Професор Природно-математичког факултета у Бањалуци Невенка Павловић, чији је син био учесник Студентске бригаде и који је од посљедица леукемије преминуо 1997. године, присјетила се дана када су студенти ишли у отаџбински рат. 

Она је рекла да су НАТО снаге користиле муницију са осиромашеним уранијумом, истичући да су студенти на ратишту били изложени зрачењу. 

Павловићева каже да сваке године долази да ода почаст и да се присјети тих младића који су били колеге њеног сина и који су животе дали за Републику Српску. 

Осим чланова породица погинулих студената и радника Универзитета у Бањалуци, вијенце су положили ректор бањалучког Универзитета Станко Станић, представници борачких организација Српске и Бањалуке, Уније студената Републике Српске, те Студентског парламента Универзитета у Бањалуци.

 

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

Дан војске и Дан бораца Српске

Добрун: Обиљежена крсна слава ВРС

Кад су бојовници љубили српску заставу