СКУП У САРАЈЕВУ НЕЋЕ ДОПРИНИЈЕТИ ЗАТВАРАЊУ ПОГЛАВЉА ИЗБЈЕГЛИШТВА

koalicija-izbjeglica

БЕОГРАД, 24. АПРИЛА (СРНА) - Коалиција удружења избјеглица са сједиштем у Београду поздравила је организовање регионалне донаторске конференције у Сарајеву, али је оцијенила да тај скуп неће допринијети да се коначно затвори поглавље избјеглиштва на западном Балкану.
       
Коалиција је у саопштењу навела да на конференцији неће бити говора о обавези Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе да досљедно поштују људска права избјеглих и расељених лица односно да реализују Анекс Г Бечког споразума о сукцесији у којем се јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали 31. децембра 1990. године.

У саопштењу се наводи да се Коалиција противила и потписивању "Заједничке декларација за завршетак и проналажење трајних рјешења за угрожене избјеглице и интерно расељена лица" новембра прошле године у Београду.

Коалиција наводи да је разлог противљења таквој декларацији била чињеница да се у њој "не говори о повратку одузетих имовинских и стечених права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана".

"Наведеним документом послана је порука јавности да су наши имовински и бројни други проблеми ријешени, а да ће се социјално-хуманитарни случајеви рјешавати средствима прикупљеним на регионалној донаторској конференцији наредних година", наводи се у саопштењу.

У Сарајеву се данас одржава донаторска конференција за избјеглице и расељена лица, којој присуствују и европски комесар за проширење Штефан Филе, високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутереш, специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен, генерални секретар ОЕБС-а Ламберт Занијери, вршилац дужности помоћника америчког државног секретара Дејвид Робинсон, гувернер Развојне банке Вијећа Европе Ролф Вензел, као и бивша висока комесарка УН за избјеглице Садако Огата.

Учесницима конференције обратили су се и министри иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, Србије Вук Јеремић, Црне Горе Милан Роћен и Хрватске Весна Пусић.

 

 

Извор: срна