СЛУЖЕН ПАРАСТОС НА НОВОМ ГРОБЉУ

12 beba spomenik

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - На Новом гробљу у Бањалуци данас је служен парастос и комеморација поводом 20. година од смрти 12 беба у бањалучком породилишту.

Парастос је служило свештенство Бањалучке епархије, а присуствовали су породице и родбина беба, представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске и других организација борачких категорија, те суграђани.

 

Обраћајући се након парастоса, глумац Горан Јокић је рекао да је бол, због тога што се бебама није могло помоћи, присутан и данас у срцима родитеља, пријатеља и народа који ће памтити причу о њима и преносити је даље.

 

"Они су још живи у мислима свих нас. Постали су симбол љубави, недосањаних снова, звјездице вјечности, хероји суровог рата", истакао је Јокић.

 

Помен је настављен испред споменика "Дванест беба" у центру Бањалуке полагањем вијенаца, након чега се обратити званичници.

 

Полагање цвијећа су најавили предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Александар Џомбић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, те градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић.

 

У бањалучком породилишту од 22. маја до 19. јуна 1992. године умрло је 12 беба због недостатка кисеоника. Кисеоник није могао бити допремљен копненим путем због блокаде Бањалуке, а ни ваздушним путем због одлуке Савјета безбједности о забрани летења изнад БиХ.

 

 

Извор: срна