Снимци са четири бај-паса

Владимир Јагар| Vladmir Jagar

Владимир Јагар, први оперативац КОС у вировитчком делу операције „Штит“: У седам дана октобра 1990. два пута насамарио Шпегеља. Шала са Васиљевићем добро завршила

 КАПЕТАН Владимир Јагар био је „први“ оперативац КОС у операцији „Штит“. Млади капетан, још половином септембра 1990. пријавио је да је генерал Шпегељ с њим контактирао на Билогори у репрезентативном објекту „Кинково“ код Вировитице где му је изнео тезу да постоје „наши“ и „туђи“ официри ЈНА. Капетан је обавестио „свог“ пуковника Бошка Келечевића у Загребу и после провере информација је дошла до генерала Васиљевића.

Када је операција „Штит“ почела почетком октобра Јагар је био код Шпегеља нотиран као поверљив човек. Данас је пензионер. На прво наше питање колико је тајног аудио и видео материјала снимио као оперативац КОС одговара:

- Довољно за четири бај- паса на срцу!

За „Новости“ Јагар открива досад непознате детаље акције. 

 

МРАК НА ПОЧЕТКУ ФИЛМА

ПОСЛЕ успешног снимања разговора, капетан Јагар, уместо да однесе материјал Васиљевићу који је чекао у мраку испред Дома ЈНА у Вировитици, отишао је кући да одгледа филм. Како прича, умало се није шлогирао када је видео да на првих десет минута нема ништа. Тек после се сетио да је снимање упалио раније у мраку свог дома, пре доласка Шпегеља.... - Васиљевић и Бошко Келечевић су ме чекали у ауту и били забринути и нервозни јер сам каснио - присећа се Јагар. - Ушавши у кола хтео сам да се нашалим са Ацом те рекох „генерале проваљени смо.“ Он се тргао за пиштољ, и тек тада сам схватио да је помислио да сам и ја провокатор. Убрзо смо се смејали али је могло да буде „озбиљно“.

- Као млад официр и ловац често сам ишао у лов са генералом Шпегељом који ми је, као командант Пете војне области био и командант - почиње Владимир. - Из истог смо села, Стари Градац, а генерал је био пријатељ са мојим оцем, јер су обојица били партизани. Додуше, Шпегељ је био партизан са 14 година, а мој отац је од 1943. до 1945. био заточен у логору Јасеновац и један је од 50 оних који су пробили жице логора 22. априла.

Како прича Јагар, ловови са Шпегељем све до 1990. су били лепи излети. Капетан претпоставља да је генерал очекивао да ће постати начелник Генералштаба ЈНА, али је пензионисан. Када су дошли вишестраначки избори, одмах се политички активирао и то на листи СДП која је убедљиво изгубила те 1990. Да понижење буде потпуно, Мартин Шепегељ је у свом селу изгубио изборе од стране кандидата ХДЗ, Стјепана Сулиманца који је имао 80 година и био полуписмен.

- Његова друга супруга Станислава била је Херцеговка и веома амбициозна жена - наставља Јагар. - Вероватно је она кумовала да одмах прихвати Туђамнов позив и постане министар одбране. Исте ноћи када је прихватио, налетео је на мене и похвалио се.

Контакт са Шпегељем капетан Јагар је затражио по сазнању КОС да су једне ноћи прошла два шлепера сумњиве садржине ка унутрашњасти Хрватске. Официр КОС, како казује, телефоном је звао генерала у Загреб да га тајно прими, а овај му је „из топа“ одговорио да хитно дође. Чак му је дао и свој ауто који му је био у кући у Старом Градцу. То је било прво „снимање“.

- Одмах на вратима стана Шпегељ је уперио револвер у мене и са прстом на устима увео ме у просторију - прича Јагар. - У фотељи са револвером у руци седео је Јосип Бољковац тада први човек МУП Хрватске. Стари удбаш Бољковац питао ме је како је на путу из Делница, мада је знао да идем из Вировитице, и ја сам схватио игру. Сумњали су да их снимају. Зато смо кренули у вожњу по Загребу.

Возећи се улицама Загреба млади капетан је двојици „старих лисаца“ пренео подметнуту информацију како КОС и Васиљевић траже неко оружје. Бољковац се „упецао“ и одмах рекао Шпегељу да није требало да оружје набављају преко ХДЗ. Нису крили ни да су калашњикови у магацину у Светој Недељи а Шпегељ је тада Јагару пренео како треба, када дође време, да иде од стана до стана и да убија колеге официре. Јосип Бољковац се убацио у ову монструозну причу рекавши капетану да не брине јер ће увиђај радити његови полицајци. Наш саговорник се сећа да је тај разговор у аутомобилу сниман са више различитих микрофона које је носио са собом.

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/vojnici-iskakanje.jpg


- Међутим, стигло је наређење да Шпегеља „документујемо“ и у ТВ снимку - наставља бивши оперативац КОС. Изабрали смо моју кућу где је овај већ свраћао. Камеру у ТВ је уграђивао капетан, мој пријатељ, и сећам се, било је доста муке. Генерала сам чекао испред куће у мраку и његов пратилац ме умало није покосио узијем када је набасао на мене. Херцеговац Томо био је опак човек и успели смо да га се решимо шаљући га напоље да чува стражу.

На овом снимању Шпегељ је причао оно што је приказано доцније на ТВ. 

 

Извор: Вечерње Новости