СНИМЉЕНЕ ЗАВРШНЕ СЦЕНЕ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА "ДЈЕЦА"

Маринко Бјелица из Трнова у одбрамбено-отаџбинском рату изгубио је два сина и кћерку

Маринко Бјелица из Трнова у одбрамбено-отаџбинском рату изгубио је два сина и кћерку

Завршне сцене за документарни филм "Дјеца", који реализује продукција Радио-телевизије Републике Српске (РТРС), снимљене су у Трнову.

"Овај филм документује судбине посљедњих преживјелих родитеља који су за слободу Српске платили највећу цијену", саопштено је из РТРС-а. 

Из продукцијске куће РТРС подсјећају да о овој античкој трагедији Република Српска још нема документован видео запис. 

"Због тога је овај пројекат од изузетне важности и по значају свог садржаја превазилази оквире Републике Српске", наводи се у саопштењу. 

У Одбрамбено-отаџбинском рату 17 породица је изгубило по три сина који су погинули као припадници Војске Републике Српске, а осамнаеста породица, породица Бјелица, изгубила је два сина и кћерку. 

Маринку Бјелици из Трнова почетком рата 1992. године први гине 21-годишњи син Јанко, а у истој години погнинуо је и 25-годишњи Драган. 

"Упркос противљењу оца, који је хтио да сачува бар живот једине кћерке, Радмила узима пушку у руке и у име погинуле браће одлази на ратиште. Баш попут браће Драгана и Јанка, који су погинули бранећи родно Трново, са непуних двадесет година у октобру 1994. године гине у засједи, на само неколико километара од кућног прага. Јанко, Драган и Радмила иза себе нису оставили потомке", наводи се у саопштењу. 

Директор фотографије на филму је Синиша Ћејић, камермани су Дарко Сошња и Дејан Рачић, док је асистент камере Милорад Раилић. Мајстор свјетла је Славиша Бранковић, а тон мајстор Душко Јовановић. За монтажу је задужен Урош Млађеновић, док је продуцент документарног филма Александар Ђорђевић. 

Премијера филма "Дјеца" биће крајем године, а претходиће му изложба фотографија начињених током снимања сцена за филм.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА "ДЈЕЦА ...

у власеници настављено снимање документарног филма "дјеца"

Настављено снимање документарног филма "Дјеца" - Jadovno ...

ПЕЧАТ - Шта је данас Јасеновац Хрватима? (ВИДЕО) - Jadovno ...

Денис Бојић: Вуковарски блуз (ВИДЕО) - Jadovno 1941.