Шовинизам Руже Томашић: Пуна ми је капа хрватских Срба

Европска посланица и председница минорне Хрватске конзервативне странке Ружа Томашић поново својим невероватним шовинизмом и екстремизмом крши све законе Хрватске

Ружа Томашић

Ружа Томашић


ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Европска посланица и председница минорне Хрватске конзервативне странке Ружа Томашић поново својим невероватним шовинизмом и екстремизмом крши све законе Хрватске, али и након низа њених националистичких испада ниједно од званичних тела није реаговало. Ни јавни тужилац који би то морао по службеној дужности, али ни бројна удружења и институције које штите људска права.

- Пуна ми је капа појединих хрватских Срба који су рођени у Хрватској, а до Хрватске им уопште није стало. Живе на рачун хрватских грађана, пропутовали су цели свет на рачун Хрватске, а да за узврат ништа нису дали. Злоупотребљавају своју функцију и проводе политику која је се одавно претворила у етнобизнис, тврди Ружа Томашић након низа реакција изазваних њеним речима у Вуковару када је позвала на протеривање Срба из Хрватске.

Чињеница је да овакав стампедо мржње, неразума и нетолеранције дуго већ није виђен и доживљен у Хрватској, што изазива и страх и нелагоду не само Србима који живе у Хрватској, већ целој демократској јавности. Али, чињеница је да до сада нису реаговали ни СДП ни ХДЗ, две највеће парламентарне странке, али ни истакнути интелектуалци или водећи људи институција. Сви ћуте, па је Томашићка поново, обраћајући се чланству своје странке, која је додуше крајње неважна у политичком животу Хрватске, устврдила да се ”силоватељи Хрватица и даље шећу Вуковаром”.

- Раде ли полицајци који су учествовали у оружаној побуни слободно и даље у полицијској управи Вуковарско-сремске жупаније? Одговор је 'да'.

Куне
Томашићка је рекла да се нада како ће да дође време када ће лојални грађани српског порекла окренути леђа оним Србима ‘који рекетаре Хрватску’. ”И који очигледно не воле ништа што има предзнак хрватски, осим хрватске куне”.

Они који су одговорни што се наше двориште након рата није уредно очистило једном годишње дођу поклонити се жртвама у Вуковару, Шкабрњи и другде- каже Томашићева која тврди да су ”приче о порасту етничке и политичке нетолеранције у Хрватској бесмислене”. 

По њој томе се служе они који губе позицију монополиста на српство у Хрватској. 

”Српски државни врх, дипломатија, лобисти и други упорно негирају злочине од стране Србије, док у исто време кукају свету како су недужни Срби протерани са својих огњишта. Наша влада, као и оне пре, ћути јер желе, како кажу, коректне односе са Србијом. Коректни односи се граде на поверењу и узајамном уважавању, а не да једна страна напада а друга ћути или напада оне који се усуђују рећи истину”, тврди Томашић.

Пружати медијски простор Ружи Томашић крајње је непродуктивно, јер јој је, као потпуно неважној политичарки важна реклама, али последња дивљања прешла су меру када и хрватске институције требају дати јасан одговор. У противном Хрватска се показује као нетолерантна земља, пре свега према мањинама, а хрватски политичари крајње неодговорни што не реагују. За сада се чуло само мишљење Бориса Милетића, председника Истарске демократске странке који је изјаве Руже Томашић назвао ‘ратнохушкачком реториком’, неприхватљивом сваком цивилизованом друштву. ”Оне се косе са свим начелима демократског друштва”.
Занимљиво, колико хрватску јавност забрину сличне ратнохушкачке изјаве Војислава Шешеља, толико политички врх остаје посве равнодушан према дивљању Руже Томашић, која представља и Хрватску у Европском парламенту.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

ТОМАШИЋ: МНОГИ ЋЕ ЈОШ МОРАТИ ДА ОДУ У СРБИЈУ ...

УКИНУТИ СТАТУС НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА - Jadovno 1941.

Хрватски званичници гледајте своје двориште - Jadovno 1941.