Споменик Милици, девојчици страдалој током НАТО агресије, враћају на Ташмајдан

Град Београд подржао акцију "Новости" да се нестала скуплтура врати на споменик деци страдалој 1999. године. Споменик ће донирати ливница "Јеремић"

Споменик са бронзаном Миличином бистом

Споменик са бронзаном Миличином бистом

ПОНОВНИМ постављањем брознане фигуре девојчице Милице Ракић на оштећени споменик на Ташмајдану, Србија ће добити место трајног сећања на децу страдалу у рату 1999. године. Договором власти Београда, ливнице "Браћа Јеремић" и Компаније "Новости", споменик свим невиним жртвама, чији је симбол мала Милица из Батајнице, већ на јесен биће откривен.

Акцији да се Миличина статуа врати на оштећени споменик, коју је иницирао председник Владе Александар Вучић, прикључила се и позната ливница "Јеремић", која ће на основу оригиналног одливка излити нову бронзану фигуру. То ће бити донација чувених уметничких ливаца Београду, "Новостима" и сећању на најмлађе жртве рата.

Њеним враћањем на постојеће постоље биће враћен оригинални изглед споменику који су пре деценију и по подигле "Вечерње новости". Фигура детета са лутком биће, као и на оригиналу, изливена по лику девојчице настрадале у Батајници.

Град Београд и Компанија "Новости" заједнички ће предложити Комисији за именовање улица и тргова да се споменик на Ташмајдану уврсти у регистар споменика културе. Тиме ће белег сећања на најмлађе жртве добити статус какав имају сви остали градски монументи - биће обезбеђен, осветљен и одржаван.

Да ће водити бригу да споменик убудуће има третман какав заслужују жртве у чији спомен је подигнут, потврдио нам је и градски менаџер Горан Весић.

- Град Београд прикључио се иницијативи "Новости" за обнову овог споменика - каже Весић. - По договору са ливницом "Јеремић", скулптура мале Милице Ракић врло брзо ће бити враћена на место где се некада налазила. Брига о овом јединственом обележју обавеза је свих Београђана, јер он чува сећање на невине жртве бомбардовања, али и опомиње на бесмисао рата.

Вест да ће споменик на Ташмајдану поново добити оригинални изглед донела је и делић утехе породици Ракић из Батајнице. Нестанак скулптуре по лику њихове Милице нанео је додатни бол њеним родитељима.

- Обнова овог споменика донеће нам зрно спокоја и утехе - каже Миличина мајка Душица Ракић. - Важно нам је да ово обележје буде одржавано и достојно третирано у Београду. Лик Милице симболизује сву невину децу која су изгубила живот у ратовима. 

ВАНДАЛИ НЕПОЗНАТИ

СПОМЕНИК са епитафом "Били смо само деца", у знак сећања на 79 стрдалих малишана, подигнут је на прву годишњицу НАТО агресије на СРЈ. Идејно решење дао је вајар Остоја Балкански, а скулптура по лику мале Милице урађена је бесплатно у ливници "Јеремић". Исте године, само неколико месеци после постављања, међутим, вандали су са споменика однели бронзану скулптуру девојчице. Нико никада није успео да открије ко је то учинио и где је она завршила.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Биста мале Милице Ракић опет на Ташмајдану - Jadovno 1941.

БАШТИОНИК: Позив на молитвени помен за жртве НАТО ...

СЈЕЋАЊЕ НА ДАН ПОЧЕТКА АГРЕСИЈЕ НАТО-а НА СР ...