Споменик свим српским жртвама на Ушћу

Српска престоница добија обележје пострадалима после 1991. године, одлучила је градска Комисија за споменике и називе улица. Обележје ће бити постављено на простору Ушћа, недалеко од „Вечне ватре”

КОМИСИЈА за споменике и називе тргова и улица Београда прихватила је иницијативу за подизање споменика посвећеног свим српским жртвама постарадалим у сукобима на простору бивше Југославије после 1991. године. Ово обележје биће подигнуто на простору београдског Ушћа, сазнају незванично "Новости".

Меморијал ће бити подигнут недалеко од обелиска "Вечна ватра" (на слици). Челници Београда данас ће формирати Иницијативни одбор, на чијем челу ће бити саветница председника Републике Јасмина Митровић-Марић.

У одбор за подизање споменика српским жртвама деведесетих осим представника власти ући ће и академици, декани факултета и истакнути вајари. Идејно решење новог споменика они ће изабрати после расписивања конкурса, који ће имати међународни карактер. Овај посао требало би да буде готов до лета, за када је планирана свечаност откривања.

Иницијатива за подизање заједничког споменика српским жртвама потекла је од групе интектулаца, академика и удружења избеглих и расељених Срба.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

НАПОКОН: Споменик жртвама „Олује“ у Београду - Jadovno 1941.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК РУСКИМ И СРПСКИМ ... - Jadovno 1941.

Место за српско сећање - Jadovno 1941.