СРБИ НЕ МОГУ ДА СЕ ВРАТЕ У ПРИЈЕРАТНЕ ДОМОВЕ

zenica

САРАЈЕВО, 1. ЈУНА /СРНА/ - Представници Регионалног удружења за избјегла и расељена лица „Срби зеничке регије“, са сједиштем у Братунцу, истакли су да становници српске националности, и поред исказане намјере, нису у стању да се врате у своје пријератне домове и углавном се налазе у алтернативном смјештају.

 

Они су током данашњег састанка са министром за расељене особе и избјеглице Федерације БиХ /ФБиХ/ Адилом Османовићем у Сарајеву посебно истакли случај зеничког насеља Мутница гдје је порушено доста кућа, а земљиште је девастирано због експлоатације угља на том подручју.

 

Представници Регионалног удружења за избјегла и расељена лица „Срби зеничке регије“ упознали су Османовића и са проблемима са којима се сусрећу у процесу повратка избјеглих и расељених, као и с потешкоћама у поступку поврата имовине, као и обнове порушених објеката на подручју зеничке и сарајевске регије. 

 

Османовић је изразио опредјељење за рјешавање ових питања, тврдећи да је ресорно министарство тежиште свог рада усмјерило на двосмјерни повратак и рјешавање питања интерно расељених особа у БиХ, саопштено је из федералне Владе.

 

Он је указао и на програме и средства која су на располагању за рјешавање ове проблематике, те позвао заинтересоване повратнике да аплицирају на јавне позиве које расписује ово министарство.

 

 

Извор: срна