СРБИМА У ЗАГРЕБУ НИ ДАНАС НИЈЕ МНОГО БОЉЕ

zagreb

ЗАГРЕБ, 23. ФЕБРУАРА (СРНА) - Загребачки парох, протојереј Миленко Поповић оцијенио је да је чист безобразлук изјава првог човјека Загреба Милана Бандића да су Срби почетком деведестих година прошлог вијека напустили овај град само због тога што су "превише србовали" и истакао да ни данас ситуација није много боља кад је ријеч о Србима и Српској православној цркви у Загребу.

Поповић је навео да Бандић 2012. године понавља готово идентичне ријечи, које је 1995. године изговорио тадашњи загребачки надбискуп, кардинал Фрањо Кухарић.

"Кухарић је на једној конференцији рекао да су Срби из Хрватске отишли, јер нису хтјели да буду држављани ове државе. Обратио сам му се тада отвореним писмом, у којем сам јасно поручио да су Срби морали да побјегну из Хрватске, јер их та држава није жељела као своје држављане", рекао је Поповић "Фокусу".

Према његовим ријечима, током ратних година Срби су систематски застрашивани у Загребу, како би што прије напустили станове и куће.

Након убиства породице Зец, ове пријетње су постале масовне, а људима је сугерисано да оду или ће бити убијене цијеле породице.

"Од 1878. године, Срби и Хрвати у Хрватској су у свим уставима били изједначени по правима. Тек 1990. године, у Уставу, који је измијенила власт ХДЗ, предвођена Фрањом Туђманом, Срби су постали национална мањина. Ја сам од 1990. године па до краја рата, а и касније, примао телефонске пријетње, у којима су ми говорили да одем или ће ме убити на улици, али то нисам урадио", испричао је Поповић.

Потпредсједник СДСС-а Милорад Пуповац не спори да је у Хрватској било неодговорних појединаца и међу српским народом, који су одређеним поступцима допринијели подизању међунационалне нетрпељивости, али је нагласио да је исто тако неспорна чињеница да су Срби застрашивани и присиљавани да оду из Хрватске.
       
Бивши Загрепчанин Милан Војиновић, син официра ЈНА, рекао је да је Бандићева изјава само инсинуација и да су Срби морали отићи јер су Хрвати након што је Туђман дошао на власт, активирали старе законе из НДХ према којима је требало покрштавати и протјеривати Србе.

 

Извор: срна