СРПСКА ДА ПРОЦЕСУИРА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА!

aleksandra_pandurevic.jpg

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, /СРНА/ - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић изјавила је данас да се Стратегија за процесуирање ратних злочина ни након четири године од усвајања не спроводи и нема ефеката, због чега би Српска сама требало да почне процесуирање ратних злочина почињених над Србима.

Пандуревићева је навела да ће се сутра пред парламентом БиХ наћи анализа спровођења Стратегије за процесуирање ратних злочина из које се види да БиХ има законе, институције, али нема резултата.

Она је истакла да овакав рад правосуђа БиХ даје пунуо право и приморава Републику Српску да преузме јурисдикцију по универзалном принципу надлежности, јер се не може више трпити оваква тиранија правосуђа БиХ, које је имало десет година да нешто уради, а није урадило ништа.

Пандуревићева је истакла да због тога правосуђе Републике Српске и Српска треба да почну да се спремају да сами подижу општужнице и за Добровољачку, и за Тузланску колону и против Атифа Дудаковића, напомињући да то није ништа неуставно и незаконито и да је то у складу са међународним правом.

Говорећи о неспровођењу Стратегије за процесуирање ратних злочина, Пандуревићева је на конференцији за новинаре подсјетила да је рок за процесуирање најсложенијих предмета седам година.

"С обзиром да су остале још три године, ко ће одговарати јер нису процесуирани најсложенији предмети ратних злочина. У којој категорији по тој сложености се налазе Добровољачка, Тузланска колона, злочини Трећег корпуса Армије БиХ", упитала је Пандуревићева.

Пандуревићева се запитала и зашто Тужилаштву БиХ, ако су то сложени предмети, није одговорило на притужбу у обустављању истраге за Тузланску колона, зашто није још одговорено на притужбу о обустављању истраге у предмету Добровољачка, као и зашто од 2006. године још није подигнута оптужница против Атифа Дудаковића и шта треба више од његовог наређења "Пали"?

"Ако ово нису сложени предмети онда не постоји ниједан разлог да Тужилаштво БиХ ове предмете на процесуирање не препусти окружним или кантоналним судовима, јер у самој Стратегији постоји принцип препуштања процесуирања ратних злочина и признање да Република Српска има пуни капацитет за процесуирање ратних злочина. Ако овом додамо злочине у Сјековцу, у Скелаинама, злочине на подручју Братунца и Сребренице, злочине над сарајевским Србима, злочине у Крајини, зашто се онда неко пита зашто нико у Српској нема повјерења у правосуђе БиХ", истакла је Пандуревићева.

Она је нагласила да ова анализа неспровођења процесуирања ратних злочина потврђује да правосудни органи БиХ имају системску грешку која је посљедица њиховог настанка, као и да су инструмент злоупотребе специјалног односа појединих представника међународне заједнице и утицајних политичара, војних и полицијских лица из ФБиХ која су требала да буду процесуирана.

Пандуревићева је истакла да ни структурални дијалог о реформи правосуђа не даје резултате јер федерална страна одбија да проведе његове препоруке.

Пандуревићева је подсјетила да је једна од препорука структуралног дијалога била да се до новембра прошле године склопи споразум са Тужилаштвом Србије о размјени доказа. Споразум је опструисан и није склопљен како Тужилаштво БиХ не би имало све доказе у предмету Добровољачка и како би неометано могло обуставити истрагу без икаквог образложења.

"Потребно је да се Суд БиХ не понаша неуставно, незаконито и не крши Европску конвенцију о људским правима ретроактивно судећи за ратне злочине искључиво само Србима. Потребно је да се Суд БиХ врати у уставне и законске оквире. Оваква пракса Суда БиХ и правосуђа БиХ разара БиХ", нагласила је Пандуревићева и закључила да једини одговор Републике Српске који је потпуно легалан и легитиман на овакву праксу јесте да сама почне процесуирање ратних злочина почињених над Србима.

 

 

Извор: срна