СРПСКА НЕЋЕ ДАТИ САГЛАСНОСТ ЗА ФОРМИРАЊЕ ВРХОВНОГ СУДА

zastava_rs.jpg

БАЊАЛУКА, 12. МАРТА /СРНА/ - Република Српска никада неће дати сагласност да буде формиран врховни суд БиХ, јер је циљ сваке приче о наводној потреби за постојањем ове правосудне институције само централизација и унитаризација судске власти, сагласни су правни стручњаци и политичари из Републике Српске.

Реагујући на изјаве предсједнице Суда БиХ Медџиде Кресо да би оснивање апелационог суда БиХ могло бити језгро за формирање врховног суда БиХ, они су оцијенили да су овакви ставови неприхватљиви за Српску, пише данашњи "Фокус".

Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Јован Чизмовић рекао је да свако има право на жеље, па тако и Медџида Кресо.

"То је покушај да се операционализује политика која се води на нивоу Федерације БиХ, а то је да се оствари процес централизације када је у питању судска власт. То је негација судске власти и њене организације у ентитетима која почива на Дејтонском споразуму, односно Уставу Републике Српске и Уставу Федерације БиХ. Њене изјаве да је формирање апелационог суда БиХ језгро за оснивање врховног суда БиХ разумијем као њено противљење да се формира апелациони суд", објаснио је Чизмовић.

Он сматра да је суштина оваквих ставова предсједнице Суда покушај да се одустане од идеје о формирању апелационог суда, јер она тада постаје само предсједник првостепеног суда. У случају формирања апелационог суда, каже Чизмовић, предсједник Суда БиХ не би више имао ингеренција на рад и функционисање апелационог суда, као што сада Кресо апсолутно има ингеренције на Апелационо одјељење Суда БиХ.

Правни експерт и посланик ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Петар Кунић рекао је да Српска не прихвата оваке приједлоге око формирања врховног суда БиХ.

"Медџида Кресо живи у великим илузијама ако мисли да може доћи до оснивања врховног суда. Српска је веома незадовољна радом правосуђа на нивоу БиХ, јер се правосуђе БиХ показало као неправедно и пристрасно. Све то захтијева корјените промјене", каже Кунић и додао да предсједница Суда не би требало да заступа политичке ставове.

Угледни правни стручњак Мирослав Микеш рекао је раније да је Уставом БиХ као једини суд на нивоу БиХ предвиђен Уставни суд БиХ.

 

Извор: срна