СТРАДАЊЕ СРБА ПРИКАЗАНО НА ФОТОГРАФИЈАМА

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Izlozba_stradanje_srba_trebinje.jpgТРЕБИЊЕ /СРНА/ - У Требињу је синоћ отворена изложба паноа са фотографијама и документима на којима је приказано страдање Срба у 20. вијеку са акцентом на Нато бомбардовање СР Југославије /СРЈ/ од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

 

Изложба садржи 35 паноа са фотографијама и документима, међу којима је раскомадана карта Југославије из 1941. године, а на којима су приказане све окрутности бомбардовања. 

 У Музеју Херцеговине изложбу је отворио кустос - историчар београдског Музеја жртава геноцида Бојан Ђокић који је истакао да је представљен догађај који се збио на прагу 21. вијека, када су цивилизоване државе Европе и свијета брутално напале једну суверену државу. 

 "Акценат је стављен на 1999. годину, међутим изложба не приказује само НАТО агресију над Србијом, него су аутори покушали да прикажу континуитет бомбардовања српског народа у 20. вијеку", рекао је Ђокић. 

Он је подсјетио да су 1914. и 1915. године српски народ бомбардовали Германи, као и 1941. године, а 1944. године Англо-Американци, након чега су Американци предводили бомбардовање Републике Српске 1994. године, Републике Српске Крајине 1995. године, те 1999. агресију на СРЈ. 

Ђокић је додао да су за изложбу кориштени материјали са интернет сајтова, из архива Музеја жртава геноцида, Архива Југославије, материјали РТС-а и архива дневних листова - "Вечерње новости", "Одбрана" и "Политика". 

Аутори изложбе су историчар и виши кустос Музеја жртава геноцида у Београду Ненад Антонијевић и директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић, а организатори су београдски Музеј жртава геноцида и требињски Музеј Херцеговине.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

НЕ ЗАБОРАВИТИ БОРЦЕ ЗА СЛОБОДУ