ШТРБАЦ: НАКОН САСЛУШАЊА МОГУЋЕ САЗНАЊЕ О УБИЦАМА

savo

БЕОГРАД, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Директор "Веритаса" Саво Штрбац очекује да ће се након саслушања данских војника и новинара напокон сазнати ко су убице деветоро хендикепираних Срба у Двору на Уни, додавши да о томе постоје и снимци, које посједују припадници тадашњег данског Унпрофора који ће бити саслушани.

        Он вјерује да ће послије саслушања, које ће идуће седмице у Данској обавити српски и хрватски тужиоци, бити разријешено ако не поименично, онда бар војна припадност убица из Двора на Уни 8. августа 1995. године током акције "Олуја" у Хрватској.

        Напомињући да Хрвати тврде да су убице Срби, да су међународне снаге помињале чак и муслимане, Штрбац је изјавио за СРНУ и РТРС да "Веритас" има аргументе да су починиоци припадници хрватске војске.

        Он је навео да су "Веритас" и Документациони центар Републике Српске дошли до хрватских извора и да нема никакве сумње да су у Двор већ 7. августа увече ушли припадници 145. бригаде Хрватске војске из Дубраве, из Загреба, а са њима су наступали и припадници 17. домобранске пуковније.

        "Има књига која је посвећена путу од оснивања до краја рата ове јединице и у тој књизи лијепо пише када су кренули из Загреба, када су прешли Саву, када су били у Костајници, као и да су 7. августа поподне већ били у Двору", навео је Штрбац.

        Он је навео да постоје и живи свједоци и снимци тог злочина, који је посматрало око 200 данских мировњака те да те снимке посједују припадници тадашњег данског Унпрофора, који ће бити саслушани.

        "Неке снимке смо видјели и очито да се радило о униформисаним лицима, који нису имали ознаке припдности, што је направило забуну код Данаца. Ја вјерујем да се прегледом тих видео записа може утврдити чији су то припадници. Нама је у интересу да се то утврди", рекао је Штрбац.

        На приказаним снимцима, које је емитовала данска телевизија, дански војници су били удаљени 50 метара и гледали извршење злочина, због чега су тражили одобрење да интервенишу, јер су видјели како те старце, инвалиде без ногу, мале кепце убијају и кољу, али нису имали одобрење да интервенишу.

        "Тај командант који није дао одобрење, или неко њему није дао одобрење, заиста треба да одговарају", рекао је Штрбац, наводећи да цијели тај снимак још нико од српских представника није прегледао и да се видјело само оно што је емитовала данска телевизија, која је приказала лешеве побијених.

        "Чекало се, пошто се истрага води и у Данској и Хрватској и Србији, да се сви састану и да онда испитају те очевице. Ми знамо да су и очевици били нестрпљиви и да ће им бити драго, јер многи имају нечисту савјест коју желе да очисте на најбољи могући начин", рекао је Штрбац.

        Он је напоменуо да и српски генерал Миле Новаковић у једном јавно објављеном зборнику пише како су са друге стране Уне, из Новога, припадници Војске Републике Српске пратили надирање хрватских јединица од Костајнице, који су на свом путу убијали и пљачкали те да је у Матијевићима наишао на једну заклану жену и једног прекланог човјека који је још крљкљао.

        Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић ће у Данској, заједно са хрватским тужиоцима, 24. и 25. јануара саслушати бивше данске војнике мировњаке и једног новинара о злочину над деветоро хендикепираних Срба у Двору на Уни у августу 1995. године, у вријеме хрватске војне акције "Олуја".

 

Извор: срна