ШТРБАЦ: НЕ МАНИПУЛИШЕМО ИСТИНОМ ЗА РАЗЛИКУ ОД ХРВАТА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/kosti-identifikacija.jpg

БЕОГРАД, 14. МАЈА /СРНА/ - Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је Срни да овај центар није имао намјеру да стављањем Хрватице Марије Ераковић на списак имена 19 Срба који су идентификовани манипулише истином, већ да су околности њеног живота условиле да се нађе међу српским жртвама.

Штрбац је нагласио да за разлику од "Веритаса", надлежно хрватско министарство на свом званичном сајту ни уз једно од 19 идентификованих лица није назначио националност, а непобитна чињеница је да су сви, осим Марије Ераковић, рођени као Срби, а она је удајом за Србина Душана, провела и окончала живот у православној српској породици. 

Реагујући на писану примједбу Дамира Фотића, блиског рођака Марије Ераковић, упућену Срни да је преношењем саопштења "Веритаса" обманула "србијанску јавност", Штрбац је нагласио да је низ чињеница условило да се Марија Ераковић нађе на списку. 

"Она је била удата за Србина Душана Ераковића. Сахрањена је на православном гробљу у селу Кричка код Дрниша и Срби су је пријавили као несталу. На списак хрватског МУП-а несталих Хрвата стављена је тек прије двије године", појаснио је Штрбац. 

Он је нагласио да су Фотићеви наводи да су покојну Марију убиле паравојне српске формације непровјерене и указао да се не могу третирати као истините. 

"Срби су је пријавили као несталу. Немамо информацију ко ју је убио. У село Кричка било је упада разних паравојски и оружаних група. Рекли смо да је српске националности. Иако је и рођена као Хрватица живјела је у српској породици. Неко ју је од родбине тек прије двије године пријавио да је нестала, а заправо није нестала. Она је сахрањена, а Срби су је пријавили", нагласио је Штрбац. 

Директор "Веритаса" је констатовао да је питање несталих у Хрватској и даље полигон за бројне манипулације и да су Хрвати ранији списак несталих, који су предочили на недавном суђењу по међусобним тужбама Србије и Хрватске за геноцид пред Хашким трибуналом са 856 проширили на 1.600 лица. 

"Сад су на списку и Срби и Хрвати. Смањују нам број и узимају онај који њима одговара", упозорио је Штрбац. 

Документационо информациони центар "Веритас" јуче је објавио списак 19 лица која су идентификована на Заводу за судску медицију и криминалистику Медицинског факултета у Загребу. 

У саопштењу "Веритаса" је наведено да је ријеч о 19 лица српске националности. 

Једно, од идентификованих Марија Ераковић рођена је као Хрватица и католкиња.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Загреб: Идентификовано 19 Срба страдалих у рату