ШТРБАЦ: РИЈЕЧ О ИЗБОРНИМ КАЛКУЛАЦИЈАМА

Саво Штрбац
Саво Штрбац

Директор Докуменатационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је данас да вријеме актуелизовања оптужнице против бившег предсједника Републике Српске Крајине Милана Мартића и закључак Жупанијског суда у Загребу да му буде суђено у одсуству није случајно изабран и поклапа се са изборним калкулацијама појединих хрватских политичара.

Штрбац је изјавио Срни да је независност судова, како оних међународних тако и домаћих - декларативна и да је актуелизовање оптужнице против Мартића, која је подигнута још 2003. године, услиједила након, како је оцијенио, "значајног мига власти".

"Изручење Капетана Драгана и суђење Мартићу у одсуству поклапа се са изборном годином у Хрватској. Тамо се на такозваном домовинском рату, српском питању и односу према бившим припадницима ЈНА добијају или губе избори", оцијенио је Штрбац и додао да најава оваквог суђења, судећи по здравој памети, има везе са изборним процесом.

Он је подсјетио да је у пакету са Мартићем, као предсједником Републике Српске Крајине, подигнута оптужница и против Милана Челекетића, који је у вријеме бомбардовања Карловца и Јастребарског био командант Војске РСК.

"Они су били подигли оптужнице против њих двојице за ракетирање Загреба. Пошто је Мартићу суђено пред Хашким трибуналом, а међународни суд има примат над националним, њему могу судити само за ракетирање осталих мјеста, а Челекетићу, који је сад држављанин Србије, могу судити и за Загреб", рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, извјесно је да ће суђења бити и да је, познајући Хрвате, извјестан и исход суђења, али да је сигурно и да ће и једном и другом бити суђено у одсуству.

"Хрвати су и од Хашког трибунала и од Естоније, гдје Мартић тренутно служи затворску казну, већ тражили да га привремено изруче да би му судили, али је то Естонија одбила, позивајући се на Трибунал који је наднационалан. Са друге стране, Челекетић је држављанин Србије и Београд га неће изручити мимо његове воље", увјерен је Штрбац.

Он је рекао да нема сумње да ће, с обзиром на праксу хрватских судова, и Мартић и Челекетић бити осуђени.

Када је ријеч о изручењу Капетана Драгана из Аустралије, које Хрватска бомбастично најављује, Штрбац је појаснио да је његово изручење, односно екстрадиција могућа, јер Капетан Драган није раније суђен ни пред Хашким трибуналом нити пред једним националним судом.

"Његова екстрадиција дешава се у складу са међународним споразумима. Мартићу је суђено пред Међународним судом правде који има једини примат над националним и може му се судити само у одсуству", искључив је Штрбац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Саво Штрбац: (Анти)фашиста - Jadovno 1941.

ШТРБАЦ: УКИДАЊЕ ПРЕСУДЕ - ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА - Jadovno ...

САВО ШТРБАЦ: Нова “Олуја” се догодила Србима, овај пут у ...