СУЂЕЊЕ МАРТИЋУ ЈЕ ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ

Миодраг Линта

Миодраг Линта

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта изјавио је да је врхунски цинизам одлука Хрватске да суди у одсуству већ осуђеном Милану Мартићу, истичући да се у Хрватској води политика цементирања етничког чишћења.

"Врхунски је цинизам да Хрватска почиње да суди у одсуству већ осуђеном предсједнику бивше РСК Милану Мартићу за ракетирање Карловца и Јастребарског 1995. године, а још нико од тадашњих хрватских званичника и хрватских генерала није одговарао за гранатирање крајишких градова и колоне српских избјеглица током и после хрватске акције `Олуја`, као и других хрватских војних акција", навео је Линта у писаној изјави.

Он је оцијенио као неискрену изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да треба ријешити отворена питања између Србије и Хрватске, посебно она из ратног периода, као претпоставку даљег развоја међусобних односа.

"Колинда Грабар Китаровић је од отворених питања истакла само проблеме у вези са несталим лицима и границом, али није споменула бројна друга отворена питања као што су непроцесуирање ратних злочина против српских цивила и заробљеника, заостале, а неисплаћене пензије, девизну штедњу", рекао је Линта.

Он је истакао да су ту и питања отетог српског пољопровредног земљишта, станарских права, срушених српских кућа у терористичким акцијама по хрватским градовима, дискриминација Срба кроз такозвани Програм стамбеног збрињавања, системско спречавање да се Срби у Хрватској запошљавају у јавном сектору и да слободно користе српски језик и ћирилицу, опструкција економског развоја крајишког подручја...

Линта је оцијенио да у Хрватској нема политичке воље да се покрене суштински дијалог са Србијом о проналажењу правичног рјешења отворених питања између двије државе.

Он је рекао да се у Хрватској води политика "цементирања етничког чишћења Срба правним и политичким средствима, а симболи злочиначке акције `Олуја` - Анте Готовина и Младен Маркач проглашени су почасним грађанима великог броја хрватских градова, међу којима је и Загреб".

"Хрватска је једина држава Европске уније која слави злочине над дијелом својим држављана друге националности, а ратне злочинце проглашава херојима", закључио је Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЛИНТА: КИТАРОВИЋЕВА ПОЗИВА НА КРШЕЊЕ ПРАВА МАЊИНА

Линта: Усташка идеологија – узрок рата - Jadovno 1941.

ЛИНТА: ДЕКЛАРАЦИЈА - ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ ХРВАТСКЕ ...