СУЂЕЊЕ МЕРЧЕПУ ВРАЋА СЕ НА ПОЧЕТАК

mercep.jpg

ЗАГРЕБ, 19. МАРТА (СРНА) - У загребачком Жупанијском суду данас је за понедјељак, 26. март, одгођено суђење бившем помоћнику министра унутрашњих послова Хрватске Томиславу Мерчепу, који је оптужен за ратни злочин против српских цивила на подручју Загреба, Пакраца и Кутине крајем 1991. године.

Суђење је одгођено, јер је утврђено да је члан судског вијећа Јадранка Мандушић у истрази испитивала једног од свједока, преносе хрватски медији.

До почетка суђења требало би да буде именован нови члан трочланог судског вијећа пред којим би суђење формално требало да почне испочетка.

Мерчеп је раније, након читања оптужнице, изјавио да се не осјећа кривим.

Он је оптужен за убиство 43 људи, међу којима су и три члана српске породице Зец из Загреба - Михајло, Марија и њихова дванаестогодишња кћерка Александра, који су убијени у ноћи 7. на 8. децембар 1991, као и за нестанак још три особе.

Према оптужници, Мерчеп је од 8. октобра до средине децембра 1991. године, као командант резервне јединице МУП-а смјештене у Пакрачкој пољани и у павиљону на Загребачком велесајму, те као савјетник у МУП-у, лично наређивао незаконита хапшења, мучења и убиства цивила.

Иако су пред истражним судијом петорица припадника његове јединице признала злочин и против њих је подигнута оптужница, због процедуралне грешке /испитивања без бранилаца/, никада нису кривично одговарали за тај злочин.

Због можданог удара који је имао прије неколико година, Мерчеп је одмах по хапшењу крајем 2010. године смјештен у затворску болницу, а подизање оптужнице средином прошле године дочекао је у бањи. Вјештачењем је утврђено да је он способан за суђење, уз напомену да током процеса мора да буде под љекарским надзором.

Хашко тужилаштво је прије неколико година доставило Хрватској доказе против Мерчепа за злочине у источној Славонији, укључујући злочине у Вуковару и у Пакрачкој пољани. Злочини у Вуковару нису, међутим, обухваћени овом оптужницом.

 

Извор: срна