СУЂЕЊЕ ЗА "ЛОРУ 2" ТРЕБАЛО ДА ПОЧНЕ МНОГО РАНИЈЕ

lora

БAЊAЛУКA, 16. МАРТА (СРНА) - Прва особа која је требало да се нађе на оптужници за злочине над Србима у "Лори 2" је тадашњи командант војне полиције генерал Мате Лаушић, а током поступка утврдило би се ко је у тој хијерархији од високопозиционираних политичара и припадника војске знао за догађаје у том сплитском логору, а није урадио ништа да их спријечи, изјавио је предсједник Далматинског комитета за људска права Тончи Мајић.

Он сматра да је суђење за ратне злочине у случају "Лора 2" требало да почне много раније. "Нико нормалан из хрватског правосуђа не може да објасни шта се дешавало са 'Лором 2' посљедњих пет и више година када су сви свједоци били доступни, када су испитани и комплетна истрага завршена", напоменуо је Мајић.

Истакавши да су недостатак политичке воље и страх људи који су још на руководећим позицијама у политици или правосуђу и који спречавају да дубља истрага не доведе и до њих самих учинили да се процес развуче, Мајић је рекао да, док год је Младен Бајић актуелни хрватски државни тужилац или утицајна особа у хрватском Тужилаштву, озбиљне истраге о "Лори" неће бити.

"Нико није толико луд да би сам себе истраживао и довео себе у опасност да заврши у затвору, јер је Бајић у вријеме када су се дешавали злочини у 'Лори' био војни тужилац и као такав је одговоран за све што се тамо дешавало", рекао је Мајић за "Глас Српске" и додао да је Бајић у сукобу интереса и да би озбиљнија истрага довела до преиспитивања његове одговорности.

Мајић је додао да је то како ће се поступати са заробљеницима у "Лори" био дио политике етничког чишћења, која је креирана на самом државном врху.

"Дакле, почев од тадашњег министра одбране, затим преко команданта војне полиције, до ових који су били испод њега, односно надређених команданата 'Лоре', међу којима је и Марио Баришић, који је говорио о томе. Тужилаштво никада Баришића није хтјело да озбиљно искористи као инсајдера и свједока, јер би дубља истрага довела и до људи који и даље имају значајну улогу у хрватском правосуђу, међу којима је и Бајић", рекао је он.

Говорећи о случајевима "Лора 3" и "Лора 4", Мајић каже да се ни у овим предметима ништа не ради да би били процесуирани одговорни.

 

Извор: срна