Суђење за злочине у Керестинцу

sud

Загреб -- Испитивањем жртава хрватског логора за ратне заробљенике у Керестинцу, настављено је суђење бившем команданту логора Стјепану Кларићу и четворици војника. Они су оптужени за психичка и физичка мучења припадника ЈНА и српских цивила ухапшених у ширем рејону Загреба и Сиска.

Осим Кларићу, суди се Дражену Павловићу, Виктору Иванчину и Жељку Живцу, као и Горану Штрукељу, који је одлуком Врховног суда враћен у затвор у Реметинцу, где су и остали оптужени.

Сведоци Ђорђе Јовићић и Даница Познановић изјавили су да су мучења и малтретирања почела у тадашњем војном затвору у Гајевој улици у центру Загреба, где је данас седиште државног тужилаштва, након чега су жртве одведене у логор у бившој ракетној бази ЈНА у Керестинцу, која је саркастично названа "Коначиште за ратне заробљенике".

Ухапшени су тамо пребијани, мучени електрошоковима, присиљавани на орални секс и међусобну мастурбацију, а сексуалном злостављању и силовањима било је подвргнуто и десетак затворених жена. Једна од њих у логор је доведена трудна, али је од последица злостављања побацила.

Јовичић је рекао да је након хапшења доведен у Гајеву, где су га, након разговора с Кларићем, мушкарци у маскирним униформама рукама и ногама испребијали, након чега је неколико дана мокрио крв. Кад је стигао у Керестинец, престали су да га муче.

Суђење се наставља сутра исказима нових сведока.

Кларић се терети да је својим потчињенима дозвољавао мучења и малтретирање заробљеника, као и да је сам у њима учествовао. Оптужени се, осим за мучења и малтретирања, терете и да нису ништа предузели како би спречили иживљавања над затвореницима.

Предвиђено је да се испита око 80 сведока, највећим делом жртава, од којих ће неки бити испитани видео-линком из Србије, где живе од рата.

На суду би требало да се појаве и неки бивши хрватски званичници као што су бивши шеф војне полиције Мате Лаушић и шеф некадашње војне обавештајне службе (СИС) Јосип Перковић.

Петорица оптужених ухапшени су крајем новембра 2010. године. Медији су тада писали да је рад на случају почео након пријаве бившег припадника ЈНА који је за ратни злочин оптужио непознате починиоце.

Суђење је почело 27. марта, а судско веће тада није прихватило предлог одбране да се укине притвор свим оптуженима. Штрукељ је тада био на слободи, а у међувремену је враћен у затвор.

 

Извор: B92