СУДСКИ ПРОЦЕС ОТКРИВА ПОЗАДИНУ РАТА

Hag.jpg

ХАГ, 7. МАРТА (СРНА) - Судски процес против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића откриће праву позадину о ратним дешавањима, посебно у Сарајеву, а од које страхује Хашки трибунал, сматра Горан Петронијевић, члан Тима одбране Караџића.

Суштина је, каже Петронијевић, да се разоткрије злочиначки план једног дијела муслиманског политичког руководства, потпомогнутог међународним снагама, који је имао стратешки циљ да од Муслимана направи жртву, али жртвујући Муслимане.

Петронијевић истиче да су унакрсна испитивања побила многе досадашње доказе Тужилаштва и да је убијеђен да ће тим одбране генерала Ратка Младића отићи још даље.

"Они, који су смишљали подвалу, исти као они који стоје иза Тужилаштва. Зато Њемачка сада не жели да сарађује с нама, а Америка се прави невешта. Када одбрана доведе у разумну сумњу одређену чињеницу, онда Тужилаштво истог тренутка такав случај избаци из оптужнице, јер се плаше да ће се у наставку показати ко је то учинио", рекао је Петронијевић за "Фокус".

Некадашњи начелник Главног штаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић, један од свједока на суђењу Караџићу, рекао је да ВРС није терорисала цивиле у Сарајеву и одбацио било какву повезаност Војске са злочинима почињеним у БиХ од 1992. до 1995. године.

Директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић оцијенио је да ће послије Миловановићевог свједочења бити промијењена слика о кључним догађајима јер његово свједочење отвара нове шансе за изношење чињеница и података о кључним догађајима.

Горан Рогић, замјеник предсједника Предсједништва БОРС, каже да ће истина угледати свјетлост дана и да сада сви докази потврђују да је Алија Изетбеговић жртвовао мир и да није бирао средства како да оствари своје циљеве о Муслиманима као жртвама.

 

 

Извор: срна