СУТРА ДАН СЈЕЋАЊА НА НАРОДНОГ ХЕРОЈА МИЛАНА ТЕПИЋА

Графит посвећен Милану Тепићу

Графит посвећен Милану Тепићу

Полагањем вијенаца и паљењем свијећа на мјесном гробљу у Комленцу сутра ће у Козарској Дубици бити обиљежен Дан сјећања на народног хероја Милана Тепића.

 

У присуству чланова породице, вијенце ће на породичну гробницу Тепића положити начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, предсједник Скупштине општине Милован Баришић, посланици у Народној скупштини Републике Српске и представници Општинске борачке организације. 

 

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике. 

 

За тај јуначки чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја. 

 

Њему у част, Република Српска је установила орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића. 

 

Једна улица у Козарској Дубици носи име Милана Тепића, а у парку Народних хероја подигнута је биста с његовим ликом. 

 

Његово име носи и улица у Београду (општина Савски венац), Бањалуци, Источном Сарајеву, Нишу, Бачкој Паланци, Бешки, Инђији, Кули, Лесковцу, Новом Саду (три улице), Оџацима, Пироту, Смедереву, Сомбору, Сремској Митровици, Темерину, Великој Плани, Вршцу, Зрењанину, Теслићу, Градишци и у више других српских градова. 

 

Мајор Тепић остаће упамћен по ријечима: "Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко". 

 

Полагање вијенаца на породичну гробницу Тепића у Комленцу планирано је за сутра у 10.00 часова. 

 

Тим комеморативним догађајем, у Козарској Дубици завршава се овогодишњи програм обиљежавања "Септембарских дана одбране".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ГОДИШЊИЦА СЈЕЋАЊА НА МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА ...

У име части – говор мајора Милана Тепића - Jadovno 1941.

Одржан помен Народном хероју, мајору Милану Тепићу ...

Годишњица страдања припадника ЈНА у Бјеловару (29.09.1991 ...