СУТРА ПРЕМИЈЕРА ХОЛАНДСКОГ ФИЛМА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ БЕОГРАДА

Плакат филма Небо изнад нас
Плакат филма Небо изнад нас

У оквиру ФЕСТ-а сутра ће у Београду премијерно бити приказан филм "Небо изнад нас", снажна драма холандског редитеља Маринуса Гротхофа која прати животе троје обичних људи различитих генерација током НАТО бомбардовања Београда 1999. године.

Свјетска премијера филма одржана је 28. јануара у оквиру 44. издања реномираног филмског фестивала у Ротердаму, саопштила је Продуцентска кућа "Арт енд попкорн". 

Гротхоф је режирао филм, након што му је пријатељица из Србије, испричала искуства која је доживјела током НАТО бомбардовања. 

"Био сам дубоко потресен. Било је то први пут да сам се осјетио повезаним са особом која је доживјела тако нешто", каже Гротхоф. 

Овај нови, интроспективни поглед на бомбардовање води у само срце малог човјека који се заједно са својим градом бори да остане свој и нормалан, а представља и својеврстан омаж Београду и његовим људима. 

Та прича је прво довела до кратког Гротхофовог филма "Сансет гром, а руфтоп", али је режисер осјећао да није завршио са том темом, пошто га је фасцинирало како људи увијек успијевају да преживе. 

"Небо изнад нас" истражује како људи покушавају да одрже своје животе нормалним када су ухваћени у замку насилне и апсурдне ситуације. 

Главне улоге у филму "Небо изнад нас" глуме Нада Шаргин, Борис Исаковић, Никола Ракочевић, Христина Поповић, Тихомир Станић, Милош Тимотијевић, Бода Нинковић, Младен Совиљ. 

Сценарио и режију потписује Маринус Гротхоф, сценограф је Јелена Сопић, костимограф Драгица Лаушевић, док је директор фотографије Рубен Импенс. 

Премијера у Србији биће одржана сутра у Центру "Сава" са почетком у 16.30 часова, а репризна пројекција у четвртак, 4. марта, од 17.00 часова у биоскопу "Фонтана". 

Улазнице за премијеру коштају износи 300 динара (2,4 евра), а за пројекцију 250 динара (2,07 евра).

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ИЗЛОЖБА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ - Jadovno 1941.

НИЈЕ БИЛО ПРОТЕСТА КАДА ЈЕ НАТО БОМБАРДОВАО РТС ...

ширио антисрпску пропаганду током НАТО бомбардовања 1999.

Позив на молитвени помен за жртве НАТО бомбардовања ...