СУТРАШЊИ СКУП - ПРОВОКАЦИЈА И ПОНИЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ

Недељко Митровић
Недељко Митровић

БАЊАЛУКА, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица неће учествовати на сутрашњем скупу у Сарајеву, који организује Форум цивилног друштва о меморијализацији несталих лица, јер он не доприноси тражењу несталих, већ само провоцира и додатно понижава породице, рекао је Срни предсједник Републичке организације Недељко Митровић.

Митровић је истакао да ова организација јесте дио Форума и подржава оно што је у складу са принципима дјеловања, али сутрашња шетња представника Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица само би легализовала незаконито и пристрасно понашање Института за нестала лица БиХ, као и понашање које се на крају фокусира на жртве у Сребреници, а не и на српске жртве. 

"Очито да Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ и Институт не врше своју улогу већ црпе стрпљење породица, које је ионако на измаку, и наводе их на овакве манифестације које нису достојне породица несталих и којима је и превише таквог облика малтретирања", рекао је Митровић. 

Умјесто тога, истакао је Митровић, ИЦМП и Институт за нестала лица треба да посвете пажњу тражењу и идентификацији несталих, јер су најодговорнији што је и 20 година након рата остало још 30 одсто непронађених и неидентификованих особа. 

Митровић је оцијенио бесмисленим потенцирање пронађених 70 одсто особа, јер је то било још 2000. године и до данас овај проблем је требало да буде сведен на минимум. 

"То питање није ријешено из политикантских и других разлога, као и нерационалног трошења новца. Институт је до краја 2013. године од седам милиона марака потрошио само два милиона на ексхумације, а пет милиона КМ на такозвано чување тијела ексхумираних", нагласио је Митровић. 

Форум цивилног друштва о меморијализацији несталих лица, који окупља представнике удружења породица и остале активисте са подручја БиХ, сутра ће у Сарајеву организовати јавне активности у оквиру обиљежавања Међународног дана људских права, којима ће, како је најављено, указати на кључне проблеме као што су важност организовања заједничких догађаја посвећених сјећању на нестале и активности које окупљају људе из различитих заједница и дијелова БиХ, као и људе различитих добних и полних група.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ У ЗАВОДУ ЗА СУДСКУ МЕДИЦИНУ СРПСКЕ