СВЕСРПСКИ САБОР 30. МАЈА

Састанак Одбора у Представништву Републике Српске у Београду

Састанак Одбора у Представништву Републике Српске у Београду

Духовно-културна манифестација Свесрпски црквено - народни крајишки сабор "Крушедолска звона" биће одржана 30. маја код манастира Крушедол на Фрушкој гори, речено је на првом састанку Организационог одбора у Представништву Републике Српске у Београду.

Предсједник Организационог одбора Вељко Вукелић рекао је да ће девети по реду Сабор почети у 9.00 часова литургијом и парастосом свим Србима страдалим у 20. вијеку. 

"Нажалост, овај сабор, пре свега, има црту сећања и, осим што се пре свега подсећамо тешких тренутака српског народа у `Бљеску` и `Олуји`, тај парастос посвећен је и свим Србима страдалим у 20. веку", рекао је Вукелић. 

Он је навео да ће послије парастоса у 12.00 часова бити одржана духовна приредба, која ће бити у знаку 20 година од прогона српског народа из Хрватске, али и 400 година од оснивања Богословије у манастиру Крка и 100 година од рођења писца Бранка Ћопића. 

Свесрпски сабор биће настављен прославом у којој ће учествовати неколико стотина чланова културно-умјетничких друштава, међу којима ће бити и гостију из Македоније, али гуслара из Црне Горе. 

"Биће то прилика да се сетимо свих са којима смо некада делили и добро и зло, а којих, нажалост, више нема међу нама, али и прилика да се дружимо", рекао је Вукелић. 

Епископ сремски Василије, који је присуствовао првом састанку Организационог одбора, позвао је српски народ "из наших Крајина, Републике Српске, српске Далмације, српске Славоније" да се окупи у манастиру Крушедол, 30. маја.

Владика Василије изразио је наду да ће да ће Сабор прерасти у свеопшти српски сабор око српских светиња, као што се народ вијековима окупљао на саборима око манастира и цркава. 

"Позивам васцели народ српски да дође и из Србије и из осталих места где се год налазимо. Вредно је да се нађемо, макар једном годишње и да размјенимо успомене на сопствени начин, у првом реду да се помолимо да нам Бог да здравља, среће, љубави и мира", рекао је владика Василије. 

Састанку Организационог одбора присуствовали су и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и предсједник Асоцијације избјегличких и других удружња Срба из Хрватске Милојко Будимир и члан Одбора Милан Љепојевић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

не заборавити завичај и страдале србе из западне славоније

КРУШЕДОЛСКА ЗВОНА – САБОР КРАЈИШНИКА - Jadovno 1941.

5. Црквено-народни Крајишки сабор „Крушедолска звона ...