Свједок о гранатирању Маркала

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/ratko-mladic.jpgДанас је у одбрану у одбрану Ратка Младића у Хагу, сведочио бивши преводилац војних посматрача УН Милорад Батинић.

Он је рекао да је у зиму 1994. официр Војске Републике Српске тврдио да су Муслимани подметнули лешеве на сарајевској пијаци Маркале.

Батинић, који је формално и сам био припадник ВРС, описао је сусрет међународних војних посматрача с официром ВРС Марком Лугоњом који им је, на основу телевизијског снимка с лица места, “два-три сата” после експлозије на пијаци 5. фебруара 1994. рекао: “Ја сам убеђен да је то наштиман процес”.

Лугоња је тврдио да је обавештајна служба ВРС, пре експлозије, “утврдила да се задњих седам дана из мртвачнице Кошево не врше сахране, тела су у мртвачницама. Наша служба је ухватила разговор двојице возача амбуланте на муслиманској страни. Јасно се чује кад један другоме говоре у шифри: ‘Донеси ми још леденица'”, казао је, по сведоку, Лугоња, сугеришући да је реч, заправо, о лешевима који су допремани на Маркале.

Као “сумњиво”, Лугоња је, према Батинићевом опису, представницима УН указао и то што су на снимку два човека бежала с Маркала и што је на пијаци пронађена “нека нога пластична”. “Одакле нога, а нема тела?”, цитирао је сведок Лугоњине речи.

Пуковник Лугоња је казао и да је “број жртава и рањених огроман за једну гранату”, изразивши сумњу да је ВРС то могла урадити, јер “нам то уопште није у интересу”, навео је Батинић.

Према оптужници која генерала Младића (71), тадашњег команданта ВРС, терети за терорисање цивила у Сарајеву артиљеријским и снајперским нападима, једна минобацачка граната, испаљена са српских положаја, на Маркалама је 5. фебруара 1994. убила 66 грађана, а ранила око 140 особа.

Батинић је тврдио је и да су војни посматрачи УН били “полуслободни” када их је српска војска заробила у пролеће и лето 1995, настојећи да тако заустави ваздушне нападе НАТО.

“Кретање им је било ограничено по кући и око куће” у којој су и до тада живели, а један стражар је аутоматску пушку “држао у кући и била је доступна свима”. Заробљени посматрачи су, по сведоку, могли да узму ту пушку, “али то нису урадили зато што су знали да им се ништа неће десити”.

“Стражар је био више ту да их заштити од локалаца”, оценио је Батинић.

Оптужница генерала Младића терети за узимање стотина “плавих шлемова” за таоце, од којих је неке ВРС изложила као “живи штит” од авиона НАТО, везујући их крај својих објеката који су били на мети Алијансе.

Батинић је изјавио и да је ВРС у боцама за кисеоник, намењеним болници на Кошеву, једном приликом пронашла барут и упаљаче за гранате, што је Младићева одбрана илустровала и телевизијским снимком.

Сведок је казао и да су многи цивили страдали на Грбавици од снајперске и артиљеријске ватре са муслиманске стране, као и да су Срби међу којима је био његов теча, убијани у Сарајеву.

Хашки процес генералу Младићу – оптуженом и за геноцид у Сребреници и прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је 1992-95. у седам општина имао размере геноцида – биће настављен сутра.

 

Извор: БигПортал