"ТЕХНИЧКА ГРЕШКА" У ОБЈЕЛОДАЊИВАЊУ ДОКАЗНОГ МАТЕРИЈАЛА

Ratko-Mladic

ХАГ, (СРНА)- Тужилаштво Хашког трибунала данас је саопштило да је са објелодањивањем материјала одбрани генерала Ратка Младића закаснило због "техничке грешке до које је дошло прије неколико година, приликом прављења базе података која садржи 100.000 докумената".

Због те грешке, како се показало, Тужилаштво је вјеровало да је објелоданило хиљаде докумената,којих у ствари нема у бази података,наводи се у поднеску хашког тужилаштва.

 

Тужилаштво наводи да је грешку у вези са објелодањивањем први пут уочило крајем априла и почетком маја ове године, о чему је обавијестило претресно вијеће и одбрану.

 

Током додатних истрага базе података утврђено је постојање "ограниченог броја додатних грешака", наводи се у поднеску.

 

Тужилаштво је навело да остаје при ставу да се не противи разумном одлагању суђења како би се обезбиједила правичност поступка, уз напомену да "техничка грешка има ограничени утицај на могућност одбране генерала Младића да се припреми за доказни поступак".

 

Тужиоци додају да грешке имају утицаја на "нешто више од три одсто од објелодањеног материјала".

 

Заступници одбране генерала Младића упозорили су у више наврата да нису спремни за суђење јер нису добили од Тужилаштва све материјале, тражећи одлагање почетка суђења најприје за три,а затим за шест мјесеци, али је претресно вијеће те захтјеве одбацило.

 

Тужилаштво је изнијело уводну ријеч 16.и 17. маја, а на завршетку засједањапретресно вијеће је констатовало велику грешку у процесу објелодањивања и на неодређено вријеме одложило почетак доказног поступка,који је претходно био заказан за 29.мај.

 

Одлуку о томе када ће суђење генералу Младићу бити настављено, претресно вијеће ће донијети након што процијени величину грешке у објелодањивању доказног материјала.

 

 

Извор: срна