ТОМИЋ: ИЗЕТБЕГОВИЋ ЗНАО ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

dusko_tomic

БАЊАЛУКА, 7. МАЈА /СРНА/ - Руководство некадашње Републике БиХ са Алијом Изетбеговићем на челу било је добро упознато са злочинима над Србима у Сарајеву, тврди адвокат Душко Томић, који то доказује строго повјерљивом информацијом Службе војне безбједности Армије БиХ од 29. маја 1992. године.

Информацију број 73 потписао је и руководству у Сарајеву упутио начелник те службе Фикрет Муслимовић, који прецизира примјере злочина над Србима чији су кључни актери јуришници Армије БиХ - Јука Празина, Нермин Узуновић, Ахмет Крка и извјесни Сендан и Кимун, пишу "Вечерње новости".

Њихови злочини нису никаква тајна ни за муслиманску војну обавјештајну службу, ни за руководство које је предводио Изетбеговић, али је извјесно да никада није предузето ништа да се кривци процесуирају, мада су у питању биле такве бруталности, за које је и Муслимовић у информацији рекао да "морају бити предмет истраге и казне", пише лист.

У информацији се, између осталог, наводи да је Србина Новицу Драшковића убио Сенад, а да је Кимун убио Драгана Илића. Мада је то, уз друге злочине над српским цивилима, било познато Изетбеговићу и његовим сарадницима, актери нису изведени пред лице правде, пишу "Новости".
       
Из информације се види да је ова злочиначка дружина убила шесторицу Срба испред Дома милиције у Сарајеву 22. априла 1992. године, као и да су њихова тијела бацили у Миљацку. Томић наводи да истрагу о том злочину тек сада води Тужилаштво БиХ, али да Муслимовић није позван за свједока, "што је у најмању руку чудно".

Муслимовић наводи у повјерљивом документу да је Јука Празина, приликом напада на Неџариће, српске цивиле користио у борби као живи штит.

 

Извор: срна