ТРАДИЦИОНАЛНИ ИЗЛАЗАК НА МОТАЈИЦУ

prnjavor_panorama

ПРЊАВОР, 26. МАРТА (СРНА) - Борачка организација општине Прњавор организовала је јуче излазак некадашњих сабораца и свих заинтересованих суграђана на обронке планине Мотајице, локалитет Липе, како би обиљежила почетак одбране овог подручја у протеклом рату.

Предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић подсјетио је да је Други одред формиран с циљем заштите и одбране становника Прњавора, Дервенте и Трестенаца, а да су на Мотајици запосједнуте прве одбрамбене линије.

У почетку су у борбена дејства биле укључене пјешадијске чете из Трстенаца, Смртића и Велике Илове и вод из Печене Илове, уз подршку артиљеријских јединица, да би им се 2. маја 1992. године придружиле чете из Поточана и Штрбаца, одред "Вукови с Вучијака" и два вода из Палачковаца.

"У том моменту било је мобилисано 1.260 бораца, али не треба заборавити да су се наспрам нас налазиле далеко веће и јаче непријатељске снаге. На простор Републике Српске ушле су регуларне снаге хрватске војске које су починиле стравичне злочине у Сијековцу, Броду и Дервенти. Становници Костреша су били у полуокружењу, што је био сигнал да морамо војнички кренути у ослобађање и помоћ браћи који су били у зони ратних дејстава", рекао је Живковић.

Он је додао да је највећи проблем настао распадом ЈНА, односно њене 327. јединице која је била задужена да затвара правац којим се кретала непријатељска војска, а због чега је директно дошла у питање безбједност општине Прњавор.

"Излазак на Липе Општинског штаба Територијалне одбране Прњавор 24. марта 1992. године и успостављање линије одбране било је кључно за заштиту нашег становништва, а највећу захвалност треба одати борцима који су уградили животе у темеље Српске и онима који су пет година носили терет рата", нагласио је Живковић.

Данашњем окупљању некадашњих сабораца присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је рекао да на ово мјесто треба долазити како би се дала подршка људима који су учествовали у одбрани своје општине, али и да истовремено треба упутити поруку мира, толеранције и разумијевања како слична дешавања не би била поновљена.

 

Извор: срна