ТРАГА СЕ ЗА 1.869 НЕСТАЛИХ СРБА

Још се трага за 1 869 несталих Срба из Хрватске
Још се трага за 1 869 несталих Срба из Хрватске

Према подацима Комисије Владе Србије за нестала лица, трага се за 1.869 несталих Срба, док Хрватска тражи више од 800 несталих, изјавио је јуче предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта.

Он је рекао да хрватска страна као мантру стално понавља два отворена питања између двије земље - питање несталих и питање повратка културног блага у Хрватску, преносе београдски медији. 

"Када је реч о питању повратка културног блага, важно је истаћи да већина припада Српској православној цркви. Ми се залажемо да се то културно благо врати, али пре свега тамо где је и било, пре почетка ратних дејстава, а то су српске цркве и српски манастири", додао је Линта. 

Линта подсјећа да су имовинска и друга права, неки од бројних проблема са којима се суочавају стотине хиљада протјераних Срба који живе у Србији, Републици Српској и у иностранству. 

"То су питања које хрватска страна дуги низ година вешто игнорише и о њима се не разговара - то је питање отетих 40.000 станарских права, око 50.000 српских пензионера којима се дугује просечно по 81 пензија по пензионеру", истакао је Линта.

Он је навео и проблем више од 800.000 катастарских парцела пољопривредног земљишта које је Хрватска одузела прогнаним Србима, "правним махинацијама путем судова". 

"Велики број наших људи потражује динарску и девизну штедњу, хиљаде протераних Срба имају проблем, јер им није признат део радног стажа који су стекли пре рата и добрим делом није призната конвалидација радног стажа за време ратних дејстава", додао је Линта. 

Према његовим ријечима, постоји више од 10.000 српских породица чије су куће и станови срушени у класичним терористичким акцијама за вријеме рата по хрватским градовима гдје није било ратних дејстава.

"Очекујемо да хрватска страна, која инсистира на решавању отворених питања, прихвати иницијативу са наше стране да се формира једна српско-хрватска међудржавна комисија за имплементацију бечког споразума", рекао је Линта. 

Он је подсјетио да се у том споразуму "јасно наводи да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена права која су имали на дан 31. децембар 1990. године, а сви уговори склопљени за време рата морају бити проглашени ништавним".


Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести:

ВУЧИЋ ИСКРЕНО ПРИСТУПИО ПРОБЛЕМУ НЕСТАЛИХ

скупштина асоцијације избјегличких и других ... - Jadovno 1941.

У ХРВАТСКОЈ "ПРАВДА БАЧЕНА У ПРАШИНУ" - Jadovno 1941.

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Трасирање етноцида - Jadovno 1941.