ТРАЖИТИ ПОНИШТЕЊЕ ОДЛУКЕ ТУЖИЛАШТВА

djokic

БИЈЕЉИНА, 20. ЈАНУАРА (СРНА) - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић сматра да је неопходно извршити политички притисак на Тужилаштво БиХ да поништи одлуку о обустављању истраге против 14 лица у случају "Добровољачка".

С обзиром да је одлука политички мотивисана и да је донио један човјек, појаснио је Ђокић, неопходно је политичким средствима тражити и њено поништење.

"Одлука Тужилаштва БиХ о обустављању истраге у случају Добровољачке улице сраман је и увредљив чин, прије свега за жртве мучки убијене у злочиначким догађајима маја 1992. године у Сарајеву. Нисам очекивао, као што сигурно нису ни многи други, да ће Тужилаштво бити толико дрско да одустане од истраге за 14 лица у случају `Добровољачка`. Ово је преседан", оцијенио је Ђокић, који је и лидер Социјалистичке партије.

Наводећи да је то одлука једног човјека (тужиоца Џуда Романа) који за неколико дана одлази из БиХ, Ђокић је рекао да то значи да је однекуда добио налог да то и учини". "Ово је одлука једног човјека који је добио налог да то уради, а не одлука неког ширег тужилачког тима. У питању је политика, јер се таква одлука не доноси без притиска", рекао је Ђокић и додао да је потуно примјерено оштро реаговање које долази из Српске, јер оно упозорава на селективну примјену правде.

Ђокић је увјерен да у позадини свега стоји покушај пребацивања одговорности за почетак и распламсавање рата у БиХ, са муслиманске на неку другу страну - очито на српску. "У основи, ријеч је о политичким мотивима и покушају избјегавања одговорности за злочине почињене над Србима", рекао је Ђокић синоћ за БН телевизију.

Он истиче да су реаговања из Српске да се овај случај стави у оквир Тужилаштва Републике Српске потпуно очекиване, али и да не треба реаговати "сувише нервозно већ тражити да Тужилаштво БиХ одустане од ове одлуке". Ђокић сматра да је неопходно политичким методама извршити притисак на Тужилаштво БиХ да поништу одлуку коју је донио само један човјек.

"Пошто је овдје очито дубоко упетљана политика не може се другачије него политичким методама извршити притисак да се поништи одлука, одлука једног човјека, те да се настави водити истрага против Ејупа Ганића, Јована Дивјака и групе која је починила стравичне злочине у Добровољачкој", рекао је Ђокић.

Он сматра да је поништавање одлуке најбољи начин да се избјегне још дубља криза у БиХ.

"Ако би Република Српска остала на одлукама које је раније донијела, односно реактивирала их, и у вези са референдумом, као и у вези са захтјевима за преузимање надлежности које су пренесене на ниво БиХ, то сигурно не може проћи на једноставан начин. Постојаће отпор и реакције друге стране, а дошло би и до уплитања међународног фактора што би само додатно закомпликовало односе у БиХ", рекао је Ђокић понављајући да са таквим одлукама не треба журити.

 

 

Извор: срна