ТУЖИЛАШТВО ЗАТРАЖИЛО ОСУЂУЈУЋУ ПРЕСУДУ

sud

САРАЈЕВО, 13. ЈУНИ /СРНА/ - Тужилаштво БиХ је, у завршној ријечи на суђењу тројици бивших припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ (АБиХ) за злочине почињене над Србима у Босанској крајини, затражило да се оптужени прогласе кривима и осуде. Тужилаштво БиХ терети бивше припаднике Петог корпуса тзв. АБиХ Мехура Селимовића, Адила Ружнића и Емира Мустафића да су од 1994. до 1996. године помагали затварање припадника војске и полиције Републике Српске те цивила српске националности у логорима у Бихаћу, Цазину и Босанском Петровцу.

 

Тужилац Дубравко Чампара је у завршном излагању рекао да је током суђења, које је трајало скоро три године, доказано да су оптужени учествовали у злочинима над српским цивилима и ратним заробљеницима, преноси Бирн.

 

“Сматрамо доказаним да су оптужени, дјелујући супротно међународним конвенцијама о заштити цивила и ратних заробљеника, учествовали у нечовјечном поступању и наношењу повреда заточеницима. Оптужени Селимовић, Ружнић и Мустафић су били свјесни физичког и психичког злостављања у мјестима заточења и жељели су да се оно настави”, рекао је Чампара.

 

У оптужници се наводи да је Селимовић био референт за контраобавјештајне послове и замјеник начелника Одјељења војне безбједности Петог корпуса тзв. АБиХ, Ружнић помоћник команданта за послове безбједности, а Мустафић војни полицајац Петог корпуса.

 

Чампара је навео да су Селимовић и Ружнић били руководни кадар Петог корпуса, те одговорне особе за рад сабирног центра у касарни “Адил Бешић” у Бихаћу.

 

“Располагање заробљеним лицама вршила је служба војне безбједности Петог корпуса, упркос чињеници да је касарна имала управника. Међутим, јасно је да су оптужени Селимовић и Ружнић имали одговорност према заробљеним особама и да су надзирали рад стражара у заточеничким објектима”, нагласио је тужилац.

 

Према његовим ријечима, цивили и ратни заробљеници српске националности у касарни “Адил Бешић” у Бихаћу, у просторијама аутосервиса “Рад” у Цазину и Фабрици пластике у Босанском Петровцу боравили су у “нехуманим условима”, без услова да врше хигијенске потребе.

 

“Оптужени су учествовали у вршењу физичког притиска на заробљене током њиховог испитивања. Селимовић и Ружнић су наређивали малтретирање или застрашивање заробљеника јер су имали стварну контролу над стражарима, док је Мустафић помагао у тим дјелима као стражар”, нагласио је тужилац.

 

Суђење тројици бивших припадника Петог корпуса почело је у аугусту 2009. године, а оптужени се бране са слободе.

 

Одбране ће почети са изношењем завршних ријечи 27. јуна.

 

Извор: срна