ТУЖНИ СИМБОЛ ПОЧЕТКА ВЕЛИКОГ ЗЛА

mladen-ivanic

САРАЈЕВО, 28. ФЕБРУАРА (СРНА) - Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Иванић сматра да је 1. март 1992. године ''био и остао дан када је и практично започео рат у БиХ''.

''Први март 1992. године за мене је био и остао дана када је практично започео рат у БиХ, јер је мимо воље Срба, као равноправног и конститутивног народа, донесена суштинска одлука о независности БиХ'', рекао је Иванић Срни.

Према његовим ријечима, то је био ''увод у дубоко међунационално неповјерење које се након тога надвило над народима у БиХ''.

''Славити дан кад је започео рат у БиХ и то као велики празник, могу само они који су противници БиХ. Мислим да тај датум за Србе у БиХ заиста не може бити никакав празник него само тужни симбол почетка великог зла'', истакао је Иванић.

Он је подсјетио да овај датум не прихватају ни представници хрватског народа у БиХ, због чега Бошњаци желе да им 1. март наметну као заједнички празник, при чему се, како је упозорио, у тој намјери крије и покушај мајоризације Хрвата као малобројнијег народа.

Иванић је изразио жаљење и револт што се Исламска заједница у БиХ све више инволвира у политички живот Бошњака, радећи директно против интереса друга два народа и противно принципима међувјерске толеранције и међусобног уважавања.

У БиХ је 1. марта 1992. године организован нелегалан, сепаратистички и сецесионистички референдум, чиме је БиХ издвојена из уставног и територијалног поретка СФРЈ, мимо воље српског народа, што је довело до крвавог и трагичног сукоба на простору бивше Југославије.

Истог дана, прије 20 година, испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, догодио се први етнички мотивисани злочин, када су муслимани убили српског свата Николу Гардовића, што је наговијестило почетак грађанског рата у БиХ.

Убиство Николе Гардовића извршио је окорјели сарајевски криминалац Рамиз Делалић Ћело, а против њега је тек почетком 2006. године Кантонално тужилаштво отворило судски процес, који никада није окончан, јер је Делалић убијен 2008. године у Сарајеву.

 

Извор: срна