У ХРВАТСКОЈ СВАКИ СРБИН МОЖЕ БИТИ ХАПШЕН

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да се Србин Миле Паспаљ - Баћа, који је јуче ухапшен у Јасној Пољани код Глине, није налазио на званичном списку осумњичених за ратне злочине што указује на то да хрватско тужилаштво сада на површину извлачи случајеве који се никако не могу оквалификовати као ратни злочини.

Он је за Срну указао да се Паспаљ не налази на списку који имају, а он се односи на период закључно до 31. марта 2013. године.

Штрбац је оцијенио да Хрвати преко покретања нових кривичних процеса плаше Србе да се не враћају у Хрватску већ, напротив, да се од ње удаље миљама далеко.

"Ја ово тумачим као застрашивање Срба да се не враћају, те да они који су остали или се вратили поново напусте Хрватску. То је најперфидније етничко чишћење и тихи егзодус", сматра Штрбац.

Говорећи о најновијем хапшењу, а на основу оног што је о случају сазнао из писања хрватских медија, Штрбац је рекао да изгледа да је једина кривица осумњиченог Паспаља та што је ратне 1991. године једну српску паравојну формацију одвео до мјеста гдје су били смјештени хрватски националисти.

"Очито је да се човјек тамо давно вратио и да је његов поглед на ратни злочин потпуно различит од тумачења Хрвата. Може ли бити ратни злочин то што си неког одвео до одређеног мјеста", пита се Штрбац и додаје да случај Паспаља није усамљен.

Мирко Жарковић је већ 14 мјесеци у хрватском затвору, истиче Штрбац, јер је својевремено послао једну Хрватицу да види шта су њени сународници учинили српском дјечаку који им је пао у руке.

"Она је након 23 године дала исказ да због тога што се тада нашла у минском пољу трпи несаницу и за то се сада суди једном Србину", рекао је Штрбац.

Он је указао да нова процесуирања имају за циљ и да се оправда даље постојање Тима истражиоца, који су били веома активни у вријеме преговора Хрватске са ЕУ.

"Да би оправдали своје плате они процесуирају под маском ратних злочина догађаје који очито нису били ни близу ратних злочина", сматра Штрбац.

Он је рекао да колико је "европска Хрватска" недосљедна и како заиста гледа на чин ратног злочина, најбоље илуструју подаци колико међу процесуираним за ратне злочине има Хрвата.

"Према службеном извјештају Тужилаштва Хрватске од 31. децембра 2014. године, због ратних злочина је покренут поступак против 3.553 особе. Међу њима је 119 припадника Оружаних снага Хрватске. Кад доведете у однос број процесуираних 3.553 у односу на 119 све постаје јасније", закључио је Штрбац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

УХАПШЕН СРБИН ЧЕДОМИР ВУКАДИН - Jadovno 1941.

У ФРАНЦУСКОЈ УХАПШЕН СРБИН ПО ХРВАТСКОЈ ПОТЈЕРНИЦИ

ВАПАЈ СРБА ИЗ ХРВАТСКОГ ЗАТВОРА: Помозите нам ...