У ЛИЦИ НАПАДНУТИ И ОПЉАЧКАНИ СРБИ

veritas

БЕОГРАД 23. МАЈА /СРНА/ - Двојица Срба повратника у Хрватску физички су нападнута и опљачкана у селу Комић код Удбине у Лици, саопштено је из Документационо-информативног центра "Веритас".

Двојица непознатих нападача од око 35 година напала су и опљачкала 21. маја у 5.15 часова Милана Угарковића /75/ и његовог сина Јована /47/.

 

"Изударали су их коцем и то млађега по глави, а старијег по леђима, затим их везали канапом за столице те их, држећи им нож под грлом, тјерали да им открију мјесто гдје држе новац", наведено је у саопштењу "Веритаса".

 

Угарковићи су се из избјеглиштва вратили у родно село још 1998. године и баве се сточарством, а тренутно посједују стадо од 200 оваца и 100 јагањаца и 17 говеда.

 

"Веритас" открива да Милан и Јован нису показали мјесто на којем су држали новац, али су га нападачи ипак врло брзо пронашли, као да су имали информацију гдје се налазио.

 

Пронашли су и однијели око 3.500 куна и око 1.500 евра, колико су Угарковићи у том моменту и држали у кући, а новац је био намијењен за трошкове косидбе која је у току.

 

У саопштењу се даље наводи да су одлазећи из куће оштећених, нападачи Угарковиће оставили везане и још им селотејпом затворили уста, затим им прекинули телефонске линије и закључали кућу.

 

Јован се сат времена након напада успио ослободити конопаца те, искочивши кроз прозор, дотрчао до првог комшије који је удаљен око два километра од њихове куће, одакле је и позвао полицију која је убрзо изишла на увиђај, док је Угарковићима пружена прва помоћ у амбуланти на Удбини.

 

У саопштењу се каже да је у посљедње вријеме на исти начин претучен и опљачкан Србин повратник Тодор Бркић у селу Рујиште код Зрмање, који се, такође, бави сточарством и тренутно посједује фарму од 150 крава и да нападачи у оба случаја још нису откривени.

 

"Ови напади су изазвали страх и неспокојство код свих Срба повратника на подручју Лике, посебно оних који се баве сточарством, док хрватски медији о овим нападима на Србе повратнике на подручју Лике још увијек ћуте",наглашено је у саопштењу "Веритаса".

 

Село Комић је етнички чисто српско село у којем је 1991. године живјело 153 житеља, а данас их је само 14 у шест углавном старачких домаћинстава.

 

У овом селу 1995. године у вријеме "Олује" убијено је девет Срба од чега седам жена, а четворо је било старијих од 90 година.

 

 

Извор: срна