У ПОНЕДЈЕЉАК САХРАНА ГЕНЕРАЛА СИМИЋА

novica_simic.jpg

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Генерал Новица Симић, који је преминуо јуче на Војно-медицинској академији /ВМА/ у Београду, биће сахрањен у понедјељак, 5. марта, на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, саопштила је Борачка организација Републике Српске.

Сахрана генерала Симића заказана је за 13.00 часова.

Генерал-пуковник Војске Републике Српске /ВРС/ у пензији Новица Симић преминуо је данас на ВМА у Београду након тешке болести.
       
Новица Симић рођен је 1948. године у Милићима. Као дијете са родитељима се преселио у Сарајево, гдје је завршио основну школу и гимназију.

У Београду је завршио четворогодишњу Војну академију Копнене војске ЈНА, двогодишњу Командно-штабну школу тактике и једногодишњу Школу националне одбране.

Прије одбрамбено-отаџбинског рата службовао је у гарнизонима ЈНА у Бањалуци и Сарајеву гдје је обављао дужности командира вода, команданта батаљона и помоћника начелника штаба бригаде за оперативно-наставне послове.

У рату је обављао дужности команданта бригаде, команданта тактичке групе и команданта Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске.

Послије рата обављао је дужности команданта корпуса, замјеника начелника Генералштаба и начелника Генералштаба Војске Републике Српске.

Одликован је Орденом за храброст ЈНА, Карађорђевом звијездом првог реда и Орденом Немањића Војске Републике Српске.

Бивши начелник Генералштаба ВРС Новица Симић аутор је књиге "Операција Коридор 92".

 

Извор: срна