У ПОНОВЉЕНОМ ПОСТУПКУ БИЋЕ И СВЈЕДОКА ОДБРАНЕ

mile_dakic.jpg

КАРЛОВАЦ,(СРНА) - Жупанијски суд у Карловцу на данашњем припремном рочишту поновљеног суђења Милету Дакићу прихватио је саслушање око 40 свједока, од којих је половину предложила одбрана а које нико није саслушао у ранијим поступцима када је Дакићу суђено у одсуству.

Дакић, који је у заједничком поступку са још три особе у одсуству осуђен на 20 година затвора због подстрекивања на убиство три хрватска полицајца, тражио је и добио поновљено суђење у Хрватској.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да ће одбрана почетком идуће седмице упутити приједлог ванрасправном вијећу да издвоји Дакићев предмет и да му суди посебно, пошто случај може бити продужен унедоглед јер остали оптужени нису доступни хрватском правосуђу.

Према његовим ријечима, није одређен тачан датум почетка главног претреса, мада је то уобичајена пракса, будући да Дарко Кресојевић и Станко Томић, двојица саоптужених који су у Србији, тек треба да се одазову, а ухапшени Ђорђе Радујковић у Француској чека одлуку о изручењу.

Штрбац наводи да је одбрана увјерена како ће суд прихватити такав захтјев, те да ће релативно брзо бити заказан главни претрес само за случај Дакића, а саоптужени би у том случају могли свједочити линком или на неки други начин.

Према ријечима Штрпца, Дакићева одбрана је врло брзо након његовог изручења Хрватској затражила да се истражни затвор у којем се Дакић налази замијени за јемство у одређеном износу да би се он бранио са слободе.

"Тај приједлог су одбили Жупанијски суд у Карловцу и Врховни суд Хрватске па је одбрана упутила тужбу против таквих одлука Уставном суду, сматрајући да су оне незаконите и да је требало да судови, према новој пракси у Хрватској која је постојала и у случају бившег хрватског премијера Иве Санадера, прихвате јемство уз неке друге мјере, попут ненапуштања Хрватске и редовног јављања", истакао је Штрбац.

Одбрана сматра да ће Уставни суд одобрити такве гаранције пошто није образложено зашто јемство није прихваћено. Одбрана је спремна да понуди и веће јемство што би, према ријечима Штрпца, умањило значај компликација које носи заједнички процес.

Штрбац је оцијенио да цјелокупни процес има неувјерљиве пресуде.

Он је подсјетио да је за овај злочин првобитно било оптужено шест особа, од којих су двојица, Душан и Миле Томић, правоснажно осуђени на 20 година затвора, а остала четворица, међу којима и Дакић, ослобођени.

На поновљеном суђењу су и њих четворица добили казне од 20 година затвора, да би Врховни суд Хрватске те казне потврдио, па укинуо и вратио на поновно суђење првостепеном суду, што доказује колико су неувјерљиве те пресуде, оцјењује Штрбац.

Миле Дакић је ухапшен 26. маја прошле године на граничном прелазу Рача у БиХ на основу међународне потјернице, а у августу је изручен Хрватској, у којој је 12 година раније осуђен на 20 година затвора због подстрекивања на убиство три хрватска полицајца августа 1991. године.

Дакић је историчар, политичар и пјесник, прије рата био је директор спомен-подручја на Петровој гори код Карловца, те потпредсједник Српског националног већа САО Крајине.

Био је и предсједник Комисије за ратне злочине и злочине геноцида РСК и проучавао је усташке злочине па је учествовао на научном скупу о злочинима у Јасеновцу и геноциду над Србима одржаном у Бањалуци, послије чега је ухапшен на граници.

 

 

Извор: срна