У ТУЖИЛАШТВИМА У БИХ ПОД ИСТРАГОМ 1.265 ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

sud

САРАЈЕВО, 8. МАРТА /СРНА/ - У тужилаштвима у БиХ тренутно је под истрагом 1.265 предмета ратних злочина и то 705 предмета или 55,7 одсто у Тужилаштву БиХ, а 560, односно 44,3 одсто, пред осталим тужилаштвима, рекла је на конференцији за новинаре предсједница Суда БиХ Медџида Кресо.

Кресо је рекла да је од почетка рада до данас Суд БиХ из своје надлежности пренио вођење поступка у укупно 175 предмета ратних злочина - 117 на судове у Федерацији БиХ, 54 у окружне судове у Републици Српској и два предмета у Основни суд у Брчко дистрикту.

У 11 предмета вођење поступка је пренијето након потврђивања оптужнице, три предмета пренесена су након подизања оптужнице, а осталих 161 у фази истраге.

Кресо је рекла да су сви предмети ратних злочина који су започети 2003. године, Кривичним законом БиХ дати у искључиву надлежност Суду и Тужилаштву БиХ.Сви примљени предмети прије тог датума у правилу су у надлежности ентитета.

"Мeђутим, Суд БиХ законом је овлаштен да донесе одлуку којом се мијења надлежност, у зависности од сложености предмета, па мање сложен предмет из своје надлежности може да пренесе на други мјесно надлежни суд, односно да са ентитета преузме сложенији предмет", нагласила је Кресо.

Према њеним ријечима, Суд БиХ је 18. октобра прошле године од свих тужилаштава добио предмете који су у току и судско вијеће задужено задоношење одлука о евентуалној промјени надлежности, у саставу Минка Крехо, Љубомир Китић и Жељка Маренић, је за мање од два мјесеца прегледало више од 700 предмета.

"Достављање ових података Суду БиХ било је кључна прекретница која је омогућила бржи рад на испуњавању стратешких обавеза, допринијела ефикасности процјене сложености предмета и доношењу великог броја одлука о надлежности", додала је Кресо.

Кресо је рекла да је Суд прије три дана добио још 69 нових предмета на процјену, који ће веома брзо бити класификовани.

"Ми још нисмо завршили најсложеније предмете, али смо завршили највећи дио посла из стратешке мјере да процијенимо сложеност предмета. Суђења ће и даље бити настављена, у роковима утврђеним стратегијом и то седам година за најсложенија кривична дјела ратног злочина, односно 15 година за мање сложене предмете. Процес процесуирања ратних злочина није завршен", рекла је Кресо.

Она је истакла да је препорука структуралног дијалога да се пренос предмета врши на транспарентан, ефикасан и успјешан начин испуњена у року од два мјесеца.

Судија Љубомир Китић је истакао да су приликом доношења одлуке о преузимању, односно уступању предмета кантоналним и окружним тужилаштвима и судовима примјењивана три критеријума - тежина кривичног дјела, својство и улога извршиоца, те остале околности.

"Ови критеријуми задовољавају све међународне стандарде и засновани су на пракси Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Међународног кривичног суда у Хагу. У њиховој изради учествовали су и представници свих судова и тужилаштава који се баве предметима ратних злочина", рекао је Китић.

Судија Жељка Маренић је рекла да је вијеће које ради на оцјени сложености предмета прегледало 735 предмета о којима је Тужилаштво доставило податке.

"Вијеће је прелиминарно идентификовало 147 предмета као мање сложених, који би могли да буду предмет евентуалног преношења вођења поступка, о чему је обавијештено Тужилаштво БиХ. Тужилаштво је од октобра прошле до краја фебруара ове године поднијело 100 приједлога за преношење вођења поступака, на основу којих је Суд и донио одлуке", рекла је она и додала да приједлози Тужилаштва и даље пристижу.

 

 

Извор: срна