УБРЗАТИ ПРОЦЕС ЗАКОНСКОГ РЕГУЛИСАЊА

Божица Живковић Рајилић
Божица Живковић Рајилић

Представнице Удружења жена жртава рата Републике Српске договориле су се са предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем да се убрза процес доношења законског акта који ће регулисати положај ове категорије.

Предсједник Удружења Божица Живковић Рајилић рекла је да је на састанку договорено да се у овом процесу активирају и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, Влада и Народна скупштина, и да свако да допринос да се такво законско рјешење донесе. 

Она је упозорила на чињеницу да ни 20 година од окончања рата Република Српска једина у региону нема законски оквир који би регулисао положај жена које су током сукоба преживјеле физичку и психичку тортуру и силовање. 

"Имали смо могућност да до 2007. године дјелимично остваримо своја права, али то није оно што ми тражимо, због чега смо се прије двије године и организовали као удружење", рекла је Рајилићева. 

Она је додала да је Удружење у наведеном периоду имало разумијевање институција Републике Српске, али да нема статус удружења од јавног интереса, што представља велику тешкоћу и за финансирање, окупљање и изношење захтјева. 

Коментаришући састанак удружења проистеклих из претходног рата са представницима Републике Српске у парламенту БиХ у вези са смјеном предсједавајућег Представничког дома Шефика Џаферовића, Рајилићева је рекла да би вољела да сви српски представници наступају јединствено, а да онај ко је крив одговара. 

"Најлошија ствар која нам се може догодити јесте да се Срби између себе дијеле", упозорила је Рајилићева.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА ... - Jadovno 1941.

КОЈИЋ: НАРЕДБА ХВО-а О СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ ...

ЦИЉ - СТАТУС УДРУЖЕЊА ОД РЕПУБЛИЧКОГ ... - Jadovno 1941.

сутра о подршци женама жртвама сексуалног ... - Jadovno 1941.