УКИНУТ ПРИТВОР ОСУМЊИЧЕНОМ ЗА УБИСТВО СРПСКОГ ЦИВИЛА

sud

ЛИВНО, 11. МАЈА /СРНА/ - Кантонални суд у Ливну данас је ослободио бившег припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Илију Павића /41/ из Подхума код Ливна који се терети за убиство српског цивила Милорада Црнчевића.

Расправно вијеће је одбило приједлог Тужилаштва да се осумњиченом за ратни злочин продужи притвор и донијело рјешење којим се Павић након једномјесечног притвора пушта на слободу, потврђено је из суда.

Предсједник Кантоналног суда Недим Бегић рекао је Срни да је Кантонални суд неспорно утврдио да се осумњичени терети за кривично дјело које је за посљедицу имало смрт једног лица и за које се може изрећи казна од 10 или више година затвора, те да је осумњичени признао да је кривично дјело које му се ставља на терет починио.

Бегић је појаснио да је Павићу укинут притвор јер нису испуњени и посебни услови за продужење притвора који подразумијевају постојање ванредних околности, као и пријетњу да би његово пуштање на слободу довело до нарушавања јавног реда.
       
Према истрази коју је провело Тужилаштво у Ливну, Павићу се ставља на терет да је починио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва тако што је као припадник Војне полиције ХВО-а из Ливна у ноћи 8. на 9. августа 1992. године, у Улици Стјепана Радића у Ливну, испред куће Драгиње Росић, из аутоматске пушке убио српског цивила Милорада Црнчевића.

Осумњиченом Павићу једномјесечни притвор који је провео у Казнено-поправном заводу у Мостару истиче 12. маја, а ово је први случај процесуирања ратног злочина припадника ХВО-а против цивилног становништва на подручју ливањске општине пред правосудним органима Ливањског кантона.

 

 

Извор: срна