УМРО ЈЕДАН ОД НАЈБЛИЖИХ ТУЂМАНОВИХ САРАДНИКА

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/josip_boljkovac.jpgЗАГРЕБ, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ - Јосип Бољковац, један од најближих сарадника Фрање Туђмана, умро је у Карловцу у 94. години.

 

 

 

Бољковац је хоспитализован у јутарњим часовима, речено је из болнице, али узрок смрти још није познат, преносе хрватски медији. 

Представници удружења избјеглих Срба из Хрватске тражили су годинама да Бољковац, први министар унутрашњих послова самосталне Хрватске, буде процесуиран због злочина и прогона Срба. 

Предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић рекао је раније Срни да Бољковац по командној одговорности сноси највећу одговорност за припрему ратних активности 90-тих година у вези са наоружавањем хрватских паравојних формација и прогон Срба из Хрватске. 

"Бољковац је као министар унутрашњих послова заједно са Мартином Шпегељом 
радио на наоружавању Хрвата и стварању тадашњег `Збора народне гарде` Хрватске", рекао је Жарковић. 

Према његовим ријечима, Бољковац је одговоран и за стварање свих врста логора за Србе у Хрватској у пероду 1991-1995. године. 

"Бољковац је био и непосредни руководилац Томиславу Мерчепу за стварање 
логора за Србе у Пакрачкој Пољани и Марином Селу, ликвидацију Срба у Госпићу под командом Мирка Норца, те за прогон Срба у Карловцу", додао је Жарковић. 

Бољковац је у мају ове године на загребачком Жупанијском суду неправоснажно ослобођен оптужби да је у мају 1945. године, као шеф карловачке Озне, наредио хапшења и ликвидацију 21 цивила с подручја Дуге Ресе због сарадње с усташким властима. 

Судија Томислав Јуриша образложио је да би било "неправедно да сви комунистички злочини падну на његова плећа". 

Бољковац ће бити сахрањен у петак, 14. новембра, у Вуковој Горици.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

УХАПШЕН ЈОСИП БОЉКОВАЦ

БОЉКОВАЦ НЕ ЗНА КО ЈЕ НАРЕДИО УБИСТВА ПОЛИЦАЈАЦА

Снимци са четири бај-паса