УСКОРО КЊИГА "ИСТОРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ"

Капитална књига "Историја Републике Српске", која представља прву свеобухватну синтезу историје Републике Српске и српског народа на овим просторима, требало би крајем августа или почетком септембра да изађе из штампе.

 Чедомир Антић

Чедомир Антић

Разговарала: Весна ШУРБАТ 

Аутори књиге "Историја Републике Српске" су декан Факултета политичких наука у Бањалуци Ненад Кецмановић и историчар Чедомир Антић, који истиче да је смисао писања овог дјела, прије свега, идеја тријумфа научне истине и да су аутори јасно дали одговор да је Српска настала као демократско право једног народа. 

 

Антић у интервјуу Срни наглашава да је потребно да српски народ има и своју ентитетску историју, посебну историју Републике Српске и њене прошлости. 

 

"Ако су Словенија, Хрватска, Македонија имале право да се отцепе, онда су имали и Срби из БиХ. У крајњој линији, Република Српска је међународно призната Дејтонским мировним споразумом. Она није међународно призната независна држава, али јесте призната као ентитет и њен статус је међународно признат и гарантован", нагласио је Антић. 

 

Антић је рекао да је у књизи обрађена историја Српске, и то не само од њеног оснивања 1992. године и међународног признања 1995. године, већ и историја српског народа на овом простору од досељавања Срба, а постоји и једно поглавље које се бави и периодом прије доласка Срба на те просторе. 

 

Он је навео да се књига завршава обрађивањем тема попут терористичког напада у Зворнику, обиљежавања 20 година од злочина у Сребреници, као и најаве референдума за самосталну Српску 2018. године. 

 

Антић је рекао да књигом "Историја Републике Српске" аутори не желе да одвоје српски народ из Републике Српске од српске нације јер је она, као и њена историја једна и недјељива, али да желе да истакну да постоји једна посебна историја која је дио српске историје. 

 

"То је историја настала у посебним условима српског народа у Републици Српској и њеног развоја, као и изазова упућених, пре свега ревизијом историје, њеним новим тумачењима и употребом у политиче сврхе. Та прошлост је јединствена за све Србе, али има одређене посебности за српски народ у БиХ", истакао је Антић. 

 

Антић је рекао да је посебно важно што су аутори донијели одређени број нових података и одговорили на нека важна питања - од идентитета средњовјековног становништва Босне, преко тумачења сложених етничких процеса који су довели до њеног одвајања. 

 

Према његовим ријечима, изнесена су и врло важна тумачења како је дошло до сукоба унутар друштва на простору прво османског пашалука, а потом аустроугарске покрајине, који су довели до сукоба нација, до геноцида 1941-1945, те до тешких злочина у претходном рату. 

 

"Мислим да смо пружили одговоре на многа питања која су злоупотребљена у претходном периоду - од тумачења распада државе, одређених права, па до ратних жртава", каже Антић. 

 

Он је навео да књига садржи једно посебно поглавље, у вези са "антисрбизмом", које се односи на кампању, прије свега, филмску. Антић каже да постоји поглавље о употреби филма у негативној кампањи у САД и неким европским земљама против Републике Српске и српског народа. 

 

"Мислим да ћемо, када будемо представљали ову књигу, издвојити тих тридесетак врло важних питања, актуелних и данас и за која верујемо да им нису пружени овако утемељени одговори, какви су пружени у овој књизи", рекао је Антић. 

 

Ријеч је, истиче Антић, о једној комплексној историји тла од преисторије, преко античких времена, до досељавања Срба, стварања прве српске државе у њеном оквиру на простору најраније Босне, преко стварања средњовјековне босанске бановине, потом краљевине, а затим османског ропства, националних покрета, препорода, устанка. 

 

Књигом су обухваћени периоди велике источне кризе, аустроугарске окупације, Првог свјетског рата, уједињења српског народа у оквиру Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Краљевине Југославије, потом Другог свјетског рата, као и геноцида који је извршен над Србима у Независној Држави Хрватској од хрватских и муслиманских фашиста. 

 

Антић наводи да су обрађени и периоди револуције, рата за слободу, потом стварања Социјалистичке Републике БиХ, њеног развоја, статуса српског народа у њеном оквиру и коначно демократизације и првих страначких избора у СР БиХ. 

 

"Реч је и о периоду грађанског рата у БиХ, односно одбрамбено-отаџбинског рата - како га зову у Републици Српској, коме су посвећене чак три целине у књизи, до последњег поглавља које се бави 20-годишњим периодом после Дејтонског споразума и успоставе модерне и међународно признате Републике Српске као ентитета у БиХ", рекао је Антић. 

 

Говорећи о историјској Босни, Антић наводи да се, на основу извора, може рећи да се Босна (БиХ је конструкт из 19. вијека) први пут помиње у историји у оквирима ране српске државе, из које је почела постепено да се издваја. 

 

"Извесно је да би, да није било османског освајања, постепено биле створене две државе, али јако сродне и јако везане једна за другу јер је постојало уверење о етничкој сродности пре исламизације дела становништва Босне", рекао је Антић. 

 

Прво издање књиге од око 400 страница биће луксузно штампано у великом формату, а има врло угледне рецензенте из Српске и Србије, као и 11 сарадника. 

 

Књига има 190 фотографија, репродукција, илустрација, карата, од чега 44 оригиналних карата које се већином односе на период друге половине 20. вијека, посебно на рат и послијератни период. 

 

Неке од фотографија и илустрација први пут су објављене у овој књизи, која ће бити штампана на масном папиру. "Надамо се да ће за неколико месеци `осванути` и енглеско и популарно издање. Желимо да књига дође до великог броја грађана", истакао је Антић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Спомен на Српску Крајину - Jadovno 1941.

пресуда у корист великих сила, подјеле и сукоби ће остати

Србија разговара: Положај Срба у суседству - Jadovno 1941.