ВАЖАН УВИД ЈАВНОСТИ У ПРОЦЕСУИРАЊУ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

sud

САРАЈЕВО, (СРНА) - Увид јавности у кривичне процедуре посебно је важан у поступцима процесуирања ратних злочина, јер су они веома осјетљиви и имају историјску важност за друштво, оцјена је Мисије ОЕБС-а у БиХ поводом најновијих правила Суда БиХ о доступности материјала са суђења.

"Транспарентност је од суштинске важности у олакшавању тачног медијског извјештавања и ширег разумијевања и прихватања сложених процедура и пресуда као један од начина за суочавање са прошлошћу", истичу из ОЕБС-а, а преноси Бирн.

У ОЕБС-у наглашавају да се не може очекивати да шира јавост има повјерење у процесуирање ратних злочина ако нема прилику да буде добро информисана о њима, те да је потребно највеће могуће ширење информација.

Из ове међународне организације наводе да и даље "подржавају транспарентно функционисање правосуђа БиХ", подсјећајући на изреку да "правда не треба само бити извршена, мора бити видљиво да је она извршена".

Суд БиХ недавно је измијенио Правилник о остваривању приступа информацијама којим се "по убрзаној процедури" може издати аудио и видео материјал са суђења у трајању од 10 почетних минута, док се цјеловити снимци могу добити у законском року од 15 дана. У Суду су образложили да су морали ускладити Правилник са Законом о заштити личних података БиХ.

Нови услови издавања снимака онемогућавају електронске медије да имају благовремене и потпуне прилоге о суђењима, с обзиром на то да радијске и телевизијске станице у дневним информативним емисијама не извјештавају о догађајима старим 15 дана.

Према ОЕБС-у, измијењени Правилник потврђује право приступа јавности и објашњава процедуре за издавање аудио или видео снимака са рочишта, укључујући убрзану процедуру да исти дан добију десетоминутни снимак.

"У олакшавању приступа снимцима са суђења за медије и јавност, мора бити успостављен баланс поштујући основна права загарантована Европском конвенцијом, односно право на слободу изражавања и информисање, право на поштовање приватног и породичног живота, претпоставку невиности и право на поштено и јавно суђење", навели су из ОЕБС-а. У овој организацији такође напомињу да је Суд усвојио измјене Правилника након препорука Агенције за заштиту личних података, као и Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

У ВСТС-у нису жељели да коментаришу нова правила за добијање снимака, уз образложење да је то "питање у надлежности Суда БиХ".

 

Извор: срна