ВЕЛИМИРОВИЋ: НАСТАВАК АКТИВНОСТИ НА ПРИКУПЉАЊУ НОВИХ ДОКАЗА

srna

БАЊАЛУКА, 4. МАЈА /СРНА/ - Републички центар за истраживање ратних злочина и МУП Републике Српске наставиће активности на прикупљању нових доказа и подршке правосудним институцијама, како би се коначно процесуирали сви ратни злочини почињени над Србима и припадницима ЈНА прије 20 година у БиХ, изјавио је директор овог центра Јанко Велимировић.

"Нове доказе о почињеним ратним злочинима над Србима и припадницима ЈНА у `Добровољачкој`, `Тузланској колони` и многим другим мјестима доставићемо на увид Тужилаштву БиХ и Специјалном тужилаштву за ратне злочине Србије", рекао је Велимировић Срни.

Коментаришући понашање медија у Федерацији БиХ /ФБиХ/ током јучерашњег обиљежавања 20. годишњице страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, Велимировић је рекао да је у ФБиХ поново на сцени подршка једностраном тумачењу преломних догађаја на почетку маја 1992. године.

"Медији у Федерацији БиХ преносе тумачења људи који су извршили злочине у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године", истакао је Велимировић.

Велимировић је навео да медији у ФБиХ на овај начин врше додатни притисак на Тужилаштво БиХ, које се налази у деликатној фази рјешавања притужби МУП-а Републике Српске и породица оштећених на одлуку бившег страног тужиоца Џуда Романа о обустављању истраге у предмету "Добровољачка".

"Давањем медијског простора у Федерацији БиХ директним учесницима напада на колону ЈНА `Зеленим береткама` и `Патриотској лиги` настоји се одржати искривљена слика о том догађају и почињеном ратном злочину", истакао је Велимировић.

Велимировић је рекао да је посебно забрињавајуће реаговање Ејупа Ганића у "Дневном авазу" на догађаје у Добровољачкој, који на све могуће начине покушава да скрене пажњу са своје и улоге Стјепана Кљујића у тим преломним догађајима.

Мирном шетњом са бијелим ружама и упаљеним свијећама некадашњом Добровољачком улицом у Сарајеву, праћене увредама и псовкама бивших припадника `Зелених беретки` и грађана, породице побијених војника ЈНА одале су јуче пошту за 42 младића које су 2. и 3.маја 1992.године убили припадници бивше Армије БиХ.

 

 

Извор: срна