ВЕЉОВИЋ: СРПСКА ВОЈСКА НИЈЕ ИЗАЗИВАЛА МАСОВНЕ ЦИВИЛНЕ ЖРТВЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/ratko-mladic.jpgХАГ/БЕОГРАД, /СРНА/ - У наставку суђења бившем генералу Војске Републике Српске /ВРС/ Ратку Младићу у Хагу, бивши официр ВРС Стеван Вељовић негирао је навод оптужнице да је у љето 1995. године српска војска изазвала масовне цивилне жртве.


Вељовић, који је у то вријеме био оперативни официр Сарајевско-романијског корпуса ВРС на обронцима око града, посвједочио је да батерија минобацача од 120 милиметара из састава његове јединице у августу 1995. године, није ни била на Требевићу, већ је као испомоћ била пребачена Херцеговачком корпусу у Требиње.

Као и претходни Младићеви свједоци, Вељовић је потврдио да се ВРС око Сарајева искључиво бранила од напада такозване Армије БиХ, у покушају да се пробије из града, преносе београдски медији.

Он је посвједочио и да Прва сарајевска бригада ВРС никада није гађала цивиле, већ само војне циљеве са којих је на њу било пуцано.

"До цивилних жртава могло је доћи једино када је из града била отварана јака артиљеријска ватра на српске положаје", рекао је Вељовић.

Он је изјавио да су муслиманске снаге имале мобилну артиљеријску групу натоварену на камионе која је пуцала, крећући се између болнице Кошево и Баш-чаршије, изазивајући српску војску да отвори ватру.

"За ове четири године, то се десило преко 100 пута... Иду на Башчаршију, па на Кошево, отворе ватру, тако да их ми нисмо могли гађати", рекао је Вељовић.

Он је изјавио и да је такозвана Армија БиХ у тунелу у Кошевском брду крила тенк који је, с времена на вријеме, отварао ватру на положаје ВРС.

"Старјешине моје јединице биле су упознате с најстрожом забраном отварања ватре на цивиле у Сарајеву, коју је издао Главни штаб, а имали су и брошуре о међународном ратном праву", истакао је Вељовић.

Свједок одбране је потврдио да је лично од генерала Младића у априлу 1993. године добио наређење да пропусти хуманитарни конвој с рањеницима из Горажда и Жепе.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png